INFONET-468X60-BANNER

Kuća koja se rotira kako bi se omogućio željeni pogled

13.09.2017. | Rich Haridy | New Atlas

Londonska arhitektonska firma D*Haus već nekoliko godina radi na predlogu nekonvencionalne kuće koja se transformiše. Najnoviji predlog je „Devon House“, tačnije kružni stambeni objekat sa trouglastim rotirajućim gornjim spratom.

Godine 2012. D*Haus je otkrio koncept za kuću koje se transformiše. Ovaj koncept omogućio je dobijanje više od osam različitih konfiguracija. Nazvana „D*Dynamic“, kuća je inspirisana disekcionom slagalicom poznatom kao haberdašerova slagalica. Kuća je zapravo kvadrat koji je razdvojen na četiri trougla. Ovi delovi u obliku trouglova omogućavaju da se kuća otvori ili zatvori u zavisnosti od uslova koji vladaju u okolini.

Slika 1. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

„D*Dynamic“ tek treba da se pojavi u realnom životu, ali je u međuvremenu otkrivena modifikovana verzija. „Devon House“ je dvospratna kuća. Na donjem spratu se nalaze spavaća soba, studio, garaža i bioskop. Gornji sprat ima oblik trouglaste konstrukcije koja sedi na podlozi koja podseća na izvajano postolje.

Slika 2. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

Trouglasti gornji nivo je podeljen na tri dela: glavna spavaća soba, trpezarija i dnevna soba. Prvobitni plan je bio da ovaj gornji, trouglastni nivo sedi na rotirajućoj platformi, koja će mu omogućavati da se rotira i zauzima određeni položaj koji će obezbediti pogled na isti pejzaž iz različitih soba tokom dana.

Slika 3. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

„Naš klijent je sanjao da se budi u svom krevetu s pogledom na okolni pejzaž, a zatim da ima mogućnost da rotira dnevnu sobu i kuhinju kako bi mogao da uživa u istom tom pogledu tokom celog dana", rekao je tim projektanata u intervjuu za Dezeen.

Slika 4. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

Nažalost, troškovi od 3 miliona funti bili su previše za klijenta i ponuđen je jednostavniji projekat kuće, bez rotacije. Ovaj novi projekat će uskoro početi sa realizacijom i biće i dalje impresivno arhitektosnko delo, ali nesporno je razočarenje vezano za rotiranje.

Slika 5. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

Ovo nije prvi koncept rotirajuće kuće. Prošle godine, u Portlandu je završena šarmantna, manuelna rotirajuća kuća koja se vrti, dok se „Everingham Rotating House“ već više od jedne decenije vrti kao ringišpil. Francuska firma Domespace takođe nudi nekoliko vrsta rotirajućih kupolastih konstrukcija.

Slika 6. „Devon House“ (foto: D*Haus, preuzeto sa www.newatlas.com)

D*Haus je ideju dobio od kuća koje se transformišu ili rotiraju sa ciljem da im uz pomoć matematičke preciznosti da novu dimenziju. Uprkos tome što ovaj projekat nije u potpunosti realizovan, nadamo se da će se eksperimentalna arhitektonska kompanija približiti jedan korak bliže donošenju jednog od svojih najznačajnijih koncepata za život.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;