INFONET-468X60-BANNER

Stadion inspirisan tradicionalnom arapskom muškom kapom

22.08.2017. | Eleanor Gibson | Dezeen

Predstavljen je najnoviji fudbalski stadion za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati 2022. godine u Kataru. Stadion karakteriše izgled koji je inspirisan pletenom belom kapom koju tradicionalno nose arapski muškarci i koja ima dijamantske oblike po sebi.

Arhitekta Ibrahim M Jaidah iz Katara je projektovao stadion „Al Thumama“ koji može da primi 40.000 gledalaca za utakmice do četvrtfinalne faze prvenstva u fudbalu „2022 FIFA World Cup“.

Slika 1. Stadion „Al Thumama“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Modelovan po ugledu na gafiju, čvrstu kapu koji su arapski muškarci nosili kao deo svoje tradicionalne nošnje. Fasada ovog kružnog stadiona će biti sa perforacijama u obliku dijamanta koji formiraju veće rombične oblike sa zaobljenim formama između.

„Inspiracija koja stoji iza projekta dolazi u skladu sa Katarovim obećanjem da će ovo svetsko prvenstvo biti jedinstveno za promovisanje regiona", rekao je Jaidah.

„Verujem da će sam dizajn stadiona odjeknuti arapskom zajednicom i bićemo izuzetno ponosni što smo projektovali ovo inovativno mesto."

Ibrahim M Jaidah će raditi na projektu sa firmom Heerim koja se bavi arhitekturom i projektovanjem. Stadion će moći da se otvori u krovnom delu (kružno otvaranje) i imaće rashladne sisteme, tako da se tokom čitave godine može koristiti za sportske aktivnosti.

Slika 2. Stadion „Al Thumama“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

The Supreme Committee for Delivery & Legacy (SC), organizacija odgovorna za obezbeđivanje infrastrukture za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu, pohvalila je projekat za stadion zbog veze sa arapskom tradicijom i istorijom.

„Za nešto više od pet godina dok Katar ne otvori vrata Bliskog Istoka ka svetu, ovaj simbolički dizajn odražavaće sve što nas ujedinjuje kao Arape i muslimane i odgovara prvom svetskom prvenstvu FIFA na Bliskom istoku", rekao je sekretar organizacije Hassan Al Thawadi.

„S obzirom na njegovu kulturnu i istorijsku važnost, stadion „Al Thumama" postaće omiljen među ljubiteljima sporta u regionu i sportska znamenitost koja će budućim generacijama pokazati koliko će biti jedinstveno svetsko prvenstvo u Kataru"

Slika 3. Stadion „Al Thumama“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Stadion „Al Thumama“  će se nalaziti u naselju Al Thurmama koje je smešteno u glavnom gradu Katara. Lokacija je na šest kilometara od šetališta blizu obale „Corniche“ a i blizu metro stanice koja pripada crrvenoj liniji.

Predviđeno je da bude jedno od osam najznačajnijih lokacija gde će se održavati prvenstvo. Očekuje se  da će biti završen pre prvenstva 2022. godine.

Sedam je trenutno u izgradnji u Kataru, uključujući stadion koji gradi Foster + Partners, koji će biti domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja, zatim „Al Wakrah“ stadion projekat firme Zaha Hadid Architects na jugu zemlje koji će biti kapaciteta 40.000 sedišta i stadion „Al Bayt“ za koji se očekuje da će biti završen sledeće godine.

Slika 4. Stadion „Al Thumama“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Osmi, „ Khalifa International Stadium“ završen je u Dohi ranije ove godine.

Prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra 2022. zbog visokih temperatura u letnjem periodu.

Pored promene uobičajenog vremena, događaj je istrajao i pored velike prašine koja se digla. Naime, 2014. godine istraga britanskog lista The Guardian o uslovima u građevinskoj industriji u Kataru otkrila je da je u zemlji od 2012. godine umrlo preko 500 indijskih migranata i 382 nepalskih državljana.

Američki sportski kanal ESPN, razgovarao je sa radnicima koji su živeli u „bedi" u logorima i rekli da nisu bili u mogućnosti da odu jer su im poslodavci držali pasoše. Na pitanje o uslovima radnika u zemlji, pokojni arhitekta Zaha Hadid rekla je da je odgovornost na vladi da reši ovaj problem.

Slika 5. Stadion „Al Thumama“ (preuzeto sa www.dezeen.com)

Stadion „Al Thumama“ gradiće katarska kompanija AlJaber Engineering i turska građevinska kompanija Tekfen, a očekuje se da će biti završen 2020. godine. Nakon prvenstva koje će biti održano, stadion će nastaviti da funkcioniše ali malo izmenjen – biće sedišta za 20.000 ljudi, kao i boutique hotel i ostali sadržaji u okviru njega.

Pre nego što se krenulo sa izgradnjom, lokacija stadiona „Al Thumama“ bila je zauzeta sa četiri terena za trening, koji su bili domaćini „Workers' Cup“. Kup je bio inicijativa koju je pokrenuo SC, kako bi se radnicima migranata u Kataru omogućilo da igraju konkurentski fudbal.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;