Solarni gradski blok sa „živim“ krovovima i urbanim farmama

17.07.2017. | Lucy Wang |

Holandski grad Ajndhoven odabrao je firme MVRDV i SDK Vastgoed (VolkerWessels) da projektuju „Nieuw Bergena“ tj. super zeleni blok kuća i poslovnih objekata koji će biti prekriveni „živim“ krovovima i solarnim panelima. Nalaziće se u gradskoj četvrti u unutrašnjosti grada i biće okružen ulicom Deken van Someren. Projekat će uključivati sedam objekata koji će obuhvatiti 240 novih domova, 1700 kvadratnih metara komercijalnog prostora, 270 kvadratnih metara urbanog poljoprivrednog prostora i podzemni parking.

Slika 1. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Ovaj savremeni i hiper moderan projekat „Nieuw Bergen“ će dodati 29.000 kvadratnih metara novog prostora centru grada Ajndhovena. Krovovi sa oštrim uglovima pokriveni zelenilom objektima će dati šiljast i privlačan izgled koji je moderan ali sa druge strane je i nalik tradicionalnim krovovima. Nagibi od 45 stepeni optimizuju pristup prirodnom svetlu ka unutrašnjosti objekta.

Slika 2. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

„Prirodno svetlo igra centralnu ulogu u „Nieuw Bergenu“. Volumeni prate strogo ograničenje visine i smernice vezane za obezbeđivanje maksimalne količine sunčeve svetlosti, pogleda, intimnosti i smanjene vidljivosti sa ulica", kaže Jacob van Rijs, osnivač MVRDV-a. „Mali parkovi takođe obezbeđuju prijatne  zelene površine širom susedstva i stvaraju intimnu atmosferu za sve."

Slika 3. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Svaki objekat u okviru „Nieuw Bergena“ će biti drugačiji, ali će zajedno formirati porodicu zgrada koje dopunjuju postojeću urbanu sliku grada. Vrtove i staklenike će imati najviše zgrade sa lamelnim krovnim konstrukcijama. Koristiće se i mnoštvo prirodnih materijala - palete od kamena, drveta i betona kako bi se na što bolji način kreirao ovaj blok zgrada koji će krasiti zeleni krovovi.

Slika 4. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Slika 5. „Nieuw Bergena“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...
Mile 25.09.2021.
Ne radi se o nuklearnoj fuziji već o malim ...
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...