Granični zid između SAD-a i Meksika sa solarnim panelima

28.06.2017. | Dan Howarth | Dezeen

Američki predsednik Donald Tramp predložio je da sporni zid na granici sa Meksikom koji želi da gradi može biti pokriven solarnim panelima, kako bi se obezbedila jeftinija energija i pomoglo da se smanje računi. Tramp je rekao pristalicama na mitingu u Ajovi prošle srede da je on taj koji je izneo ovaj plan. Međutim, nekolicina predloženih projekata u okviru tenderskog procesa održanog ranije ove godine već ima ugrađene solarne panele u svoja rešenja.

Tramp se u okviru svoje rane predsedničke kampanje založio da će izgradi granični zid kao način za rešavanje ilegalne imigracije. Tvrdio je da će Meksiko morati da platiti za to, ali je predsednik države Enrike Penja Nijeto to odbio.

„Razmišljamo o nečemu što je jedinstveno, govorimo o južnoj granici gde je puno sunca i toplote", rekao je Tramp, koji je u svom prvom budžetu obećao 2 milijarde dolara za ovaj infrastrukturni projekat.

Slika. Ideja za zid pokriven solarnim panelima firme G-P LLC (foto: Dezeen)

„Razmišljamo o izgradnji solarnog zida, koji će proizvodeći energiju sam sebe isplaćivati. Na taj način će Meksiko morati da plati mnogo manje novca, i to je dobro, zar ne?", rekao je.

Odeljenje za unutrašnju bezbednost pozvalo je kompanije da potvrde idejna rešenja podneta u februaru 2017. godine, pozivajući se na betonske barijere u visini od 30 stopa o kojima je detaljisano nedeljama kasnije.

Veruje se da je preko 200 kompanija odgovorilo, kako prenosi BBC. Projekat firme G-P LLC, koja je jedna od mnogih firmi koja brani odluku da se kandiduje za posao, uključivao je barijeru pokrivenu solarnim panelima.

Mnoge druge firme su došle sa satiričnim idejama za zid. Neke od ideja su uključivale ogroman sto za večeru, druge delove IKEA nameštaja na sklapanje  ali je bilo i ideje za svetlo ružičastu barijeru.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...