INFONET-468X60-BANNER

Kuća u šumi sagrađena za samo 10 dana

10.05.2017. | Arch Daily

Ova nova kuća nalazi se u okviru područja izuzetne prirodne lepote, u okviru Nacionalnog parka South Downs, na mestu bungalova koji je pripadao porodici klijenta preko šezdeset godina. Klijentu je bilo važno zbog toga da se sačuva nešto od prvobitnih oblika objekta kada se bude projektovala nova kuća. Želja je bila da se u što većoj meri obezbedi pogled na okolinu i uređenu okućnicu i stvaranje te veze je bilo od suštinskog značaja. Ovo je u velikoj meri postignuto kroz velike zastakljene otvore, kao i direktnim pristupom vrtu iz dnevnog boravka i trpezarije.

Slika 1. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

Diskretni oblik kuće od 240 kvadratnih metara je inspiraciju dobio iz prethodnog bungalova koji je bio jednospratni objekat sa krovom na dve vode, umetnut iza zasađenih biljaka. Prostorije u kući (dnevni boravak, kuhinja, trpezarija) nalaze se u okviru južnog dela kuće. Dnevni boravak se proteže u punoj širini kuće i u nastavku gde je uspon sa zapadne strane nalazi se zastakljeni zid celom visinom. Veliki kamin stvara prirodnu podelu između dnevnog boravka i kuhinje/trpezarije, sa povišenim plafonom koji prati krov na dve vode. Glavna spavaća soba i gostinjska soba su smeštene u okviru severnog dela kuće koji je nešto privatniji i gde simetričan krov postaje asimetričan. Promene u obliku krova smanjuju percepciju veličine kuće u celini.

Slika 2. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

Smernice firme su bile da kuća treba da sadrži pet spavaćih soba u koje bi komotno moglo da se smesti i spava do 10 ljudi. Sakrivene u punoj visini klizne pregrade za stvaranje dodatnih spavaćih soba bile su jedan od načina kako se može postići ovaj tip prilagodljivosti. Značajniji korak u prevazilaženju osećaja da kuća nije prevelika jeste bila odluka da se efikasno odvoje u prizemlju gostinjske sobe, pretvarajući kuću iz petokrevetne u jednokrevetnu sa studijima. I na kraju, grejanje je zonirano kako bi se omogućilo da prostorije koje su zasebne imaju svoje grejanje koje se može uključiti/isključiti u zavisnosti od toga da li se koriste ili ne.

Slika 3. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

Izgrađena je korišćenjem SIP tehnologije (SIP-Strukturalno izolovani paneli). Panelizovana izgradnja daleko nadmašuje metode drvenih konstrukcija, kako u pogledu toplotne efikasnosti tako i hermetičnosti završene konstrukcije. Paneli su visine zidova i obostrano učvrščeni krutom drvenom oblogom što im omogućuje da izdrže opterećenje objekta. Elementi za nadogradnju kuće su isporučeni na gradilište sa dva kamiona i podignuti u periodu od 10 dana stvarajući oklop u kome se radi. Nakon što je nadgradnja podignuta, postavljeni su vrata i prozori u fabrički pripremljene otvore u panelima. Kompletna izgradnja, sa sve spajanjem zidova i podova je rezultirala u kuću koja je izuzetno hermetički zatvorena i toplotno izolovana.

Slika 4. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

Slika 5. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

Slika 6. Kuća u šumi sagrađena za 10 dana (foto: Jack Hobhouse, preuzeto sa www.archdaily.com)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;