INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Prva vertikalna šuma u Kini

03.02.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Firma Stefano Boeri Architetti donosi koncept vertikalne šume koji je popularizovan u MIlanu u Kinu. Projekat pod nazivom „Nanjing Towers“  je planiran za grad Nanjing i u okviru njega će se nalaziti dve zelene kule. One mogu gradu pružiti dašak svežeg vazduha tako što će proizvoditi oko 60 kilograma kiseonika svakog dana apsorbujući ugljen-dioksid. Kule će sadržati 1.100 stabala rascvetalog drveća (od toga će 23 vrste biti lokalne) i 2.500 kaskadnih žbunova i biljaka koji će pomoći u pročišćavanju vazduha.

Slika 1. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Dve kule, jedna visoka 200 metara a druga 108 metara, nalaziće se iznad  „Nanjing Pukou“ distrikta. Ovu oblast iz firme Stefano Boeri Architetti opisuju kao područje koje će dovesti modernizaciju na jug kineske pokrajiine Jiangsu i pomoći da se razvije „Yangtze River“ ekonomska zona. Investiciona kompanija u u vlasništvu države „Nanjing Yang Zi“ promovisala je kulu i navela je da je investitor projekta firma Stefano Boeri Architetti.

Slika 2. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

U okviru više kule će se nalaziti poslovne prostorije, kancelarije, muzej, „zelena“ arhitektonska škola i klub koji će biti smešten na krovu. Dok će u drugoj kuli biti 247 soba hotela „Hyatt“ i krovni bazen. Bazna zgrada ili nešto nalik podijumu će biti visoka oko 20 metara i uključivaće prodavnice, restorane i konferencijsku salu. Balkoni na zgradama će omogućiti stanovnicima da se zbliže sa prirodom tako što će oni moći da gaje i održavaju zelenilo koje će činiti fasadu zgrada.

Slika 3. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Šestotina visokog drveća i 500 srednjeg rasta će rasti na kulama. Iz firme Stefano Boeri Architetti kažu da će drveće i kaskadno bilje pomoći obnovi biodiverziteta u tom području.

Ove zelene kule neće biti prve samo u Kini, već i u celoj Aziji. I verovatno je da neće biti ni poslednje jer ambiciozna arhitektonska firma ima za cilj da projektuje vertikalne šume u Šangaju, Guidžou, Shijiažuangu, Liudžou i Čungkingu. Stefano Boeri Architetti ima za cilj da i dalje populariše ovaj koncept uz knjigu „A Forest City“ koju je izdala njihova kancelarija u Kini a koju je objavio Tongji University Press. Knjiga bi trebalo da izađe u aprilu.

Predviđeni rok za završetak radova „Nanjing Towers“ je 2018. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;