INFONET-468X60-BANNER

Prva vertikalna šuma u Kini

03.02.2017. | Lacy Cooke | Inhabitat

Firma Stefano Boeri Architetti donosi koncept vertikalne šume koji je popularizovan u MIlanu u Kinu. Projekat pod nazivom „Nanjing Towers“  je planiran za grad Nanjing i u okviru njega će se nalaziti dve zelene kule. One mogu gradu pružiti dašak svežeg vazduha tako što će proizvoditi oko 60 kilograma kiseonika svakog dana apsorbujući ugljen-dioksid. Kule će sadržati 1.100 stabala rascvetalog drveća (od toga će 23 vrste biti lokalne) i 2.500 kaskadnih žbunova i biljaka koji će pomoći u pročišćavanju vazduha.

Slika 1. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Dve kule, jedna visoka 200 metara a druga 108 metara, nalaziće se iznad  „Nanjing Pukou“ distrikta. Ovu oblast iz firme Stefano Boeri Architetti opisuju kao područje koje će dovesti modernizaciju na jug kineske pokrajiine Jiangsu i pomoći da se razvije „Yangtze River“ ekonomska zona. Investiciona kompanija u u vlasništvu države „Nanjing Yang Zi“ promovisala je kulu i navela je da je investitor projekta firma Stefano Boeri Architetti.

Slika 2. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

U okviru više kule će se nalaziti poslovne prostorije, kancelarije, muzej, „zelena“ arhitektonska škola i klub koji će biti smešten na krovu. Dok će u drugoj kuli biti 247 soba hotela „Hyatt“ i krovni bazen. Bazna zgrada ili nešto nalik podijumu će biti visoka oko 20 metara i uključivaće prodavnice, restorane i konferencijsku salu. Balkoni na zgradama će omogućiti stanovnicima da se zbliže sa prirodom tako što će oni moći da gaje i održavaju zelenilo koje će činiti fasadu zgrada.

Slika 3. „Nanjing Towers“ (izvor: Stefano Boeri Architetti, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Šestotina visokog drveća i 500 srednjeg rasta će rasti na kulama. Iz firme Stefano Boeri Architetti kažu da će drveće i kaskadno bilje pomoći obnovi biodiverziteta u tom području.

Ove zelene kule neće biti prve samo u Kini, već i u celoj Aziji. I verovatno je da neće biti ni poslednje jer ambiciozna arhitektonska firma ima za cilj da projektuje vertikalne šume u Šangaju, Guidžou, Shijiažuangu, Liudžou i Čungkingu. Stefano Boeri Architetti ima za cilj da i dalje populariše ovaj koncept uz knjigu „A Forest City“ koju je izdala njihova kancelarija u Kini a koju je objavio Tongji University Press. Knjiga bi trebalo da izađe u aprilu.

Predviđeni rok za završetak radova „Nanjing Towers“ je 2018. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;