Izgrađen neboder obavijen terakotom

10.01.2017. | Adam Williams | New Atlas

Zemlji koja je poznata po „terakota vojsci“ (Terracotta Army - ratnici od terakote u prirodnoj veličini koji čuvaju grobnicu prvog kineskog cara) priliči da bude dom najvišem neboderu na svetu koji je obavijen terakotom. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou, visine 530 metara sa pogledom na Bisernu reku je druga po visini zgrada u Kini a peta u svetu. Projekat je firme Kohn Pedersen Fox (KPF).

Slika 1. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

„CTF“ finansijski centar u Guangdžou je zapravo jedna od kula bliznakinja koje se još nazivaju i „Guangzhou Twin Towers“. Druga kula je visoka 440 metara i izgrađena je 2010. godine a projektovala ju je firma Wilkinson EyreArchitects. Ona se nalazi na petom mestu sudeći prema rangiranju uticajnog Saveta za visoke zgrade i urbane sredine (CTBUH) gde su uzeti u obzir samo izgrađeni objekti.

Slika 2. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Forma nebodera odražava mešoviti unutrašnji raspored i daje impresivne terase. Ukupni spratni prostor od 508.000 kvadratnih metara je podeljen na poslovni prostor, stambeni prostor i hotel. Osmospratnica između dve kule je povezana sa „CTF“ kulom i uključuje hotelsku dvoranu i funkcionalni prostor koji podrazumeva maloprodajne objekte, restorane, bioskop i krovne terase.

Slika 3. Osmospratnica između kula (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Iz KPFa kažu da je glazirana terakota izabrana kako zbog upotrebe u prošlosti tako i zbog toga što se smatra više ekološkom od aluminijuma, stakla ili čelika. To je delimično i zbog toga što se može lakše proizvoditi u okolinim mestima, što je bolje nego da se isporučuje iz daleka.

Pored toga, iz firme kažu da je terakota otpornija na koroziju i ima bolje toplotne performanse u odnosu na zidove od stakla. Takođe ne može da škodi ni to što zgradi daje drugačiji i suptilniji izgled kada se poredi sa stalenim ili čeličnim kulama.

Slika 4. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

Procenjuje se da će u toku jednog dana u „CTF“ finansijskiom centru u Guangdžou biti i do 30.000 ljudi. Da bi se ljudima olakšalo kretanje, ugrađeno je 95 liftova koje je projektovala firma Hitachi. Ovi liftovi su među najbržim na svetu i kreću se brzinom od 72 km/h.

Zgrada je na lokaciji koja ima dobre transportne veze sa ostalim delovima grada i takođe poseduje i energetski efikasne rashlađivače sa sistemima za rekuperaciju toplote.

Slika 5. „CTF“ finansijski centar u Guangdžou (autor: Julien Lanoo, preuzeto sa www.newatlas.com)

„CTF“ finansijski centar u Guangdžou je projekat koji je razvijen od strane New World Development u koji su bili uključeni i Arup, Leigh & Orange Ltd i Guangzhou Design Institute. Ovo je deo građevinskog buma u Kini.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...