IZOLACIJA-468X60-BANNER

Univerzitetski kampus u Peruu dobitnik RIBA nagrade

25.11.2016. | Eleanor Gibson | Dezeen

Vertikalni, betonski univerzitetski kampus u Peruu, projekat firme Grafton Architects je proglašen za najbolju novoizgrađenu zgradu na svetu i dobitnik je nagrade „RIBA International Prize“ koju dodeljuje Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije.

Dezeen je medijski partner ovog događaja i ima za cilj da promoviše nove javne zgrade koje doprinose razvoju zajednice.

Projekat „Universidad de Ingeniería y Tecnología“ (UTEC) koji su sudije opisale kao izuzetno arhitektonsko delo je dobitnik nagrade.

Slika 1. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

Firma Grafton Architects je na ovom projektu radila sa lokalnom kompanijom Shell Arquitectos. Projekat uključuje kampus za tehnički univerzitet u Limi, koji se nalazi na ivici duboke klisure u Barranco gradskoj četvrti.

Niz uređenih terasa sa otvorima, nadstrešnicama i delovima nalik pećinama karakterišu ovu vertikalnu zgradu kampusa, a takođe pružaju i hladovinu.

Unutar zgrade, niz platformi stvaraju otvoreni prostor za kretanje i sastajanje. Slušaonice, laboratorije i kancelarije su ograđene, „ubačene“ u unutrašnjost i odvojene iz vidljive betonske konstrukcije.

Slika 2. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„Otkrili smo da su nam sa jedne strane klijentovo stremljenje ka edukaciji a sa druge jedinstveni klimatski uslovi Lime dali priliku da „izmislimo" novi vertikalni kampus za University of Engineering", objasnile su direktorke Yvonne Farrell i Shelley McNamara iz firme Grafton Architects.

Učešće za nagradu je bilo otvoreno za zgrade svih vrsta, veličina i budžeta, koje su završene od strane kvalifikovanih arhitekata u bilo kojoj zemlji u protekle tri godine.

U uži izbor je ušlo šest projekata, među kojima je za najbolji odabran „UTEC“. Projekti koji su ušli u uži izbor su: „Arquipelago Contemporary Arts Centre“ projekat Menos é Mais Arquitectos i João Mendes Ribeiro; „Heydar Aliyev Center“ projekat Zaha Hadid Architects; „Museo Jumex“ projekat David Chipperfield Architects; „Stormen Concert Hall and Library“ projekat DRDH i „The Ring of Remembrance memorial“ projekat Agence d'architecture Philippe Prost.

Slika 3. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

Žiri na čelu sa arhitektom Richardom Rogersom, činili su: američki arhitekta Billie Tsien, osnivač NLÉ Kunlé Adeyemi, britanske arhitekte Philip Gumuchdjian i Marilyn Jordan Taylor i dekan University of Pennsylvania School of Design.

Grafton Architects su stvorili novi način razmišljanja o univerzitetskim kampusima. Kreirali su prepoznatljivu vertikalnu konstrukciju koja odgovara umerenim klimatskim uslovima i upućuje na zemljište i nasleđe  Perua", prokomentarisao je žiri.

Slika 4. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„„UTEC“ je izuzetna zgrada dodata ambijentu grada i projekat koji će inspirisati i druge arhitekte i univerzitete širom sveta", dodala je Jane Duncan, predsednica RIBA.

Grafton Architects je stvorio inovativni novi model za univerzitetski kampus koji je izuzetno odgovoran prema lokalnoj zajenici i društvu", nastavila je.

Slika 5. Univerzitetski kampus u Peruu (foto Iwan Baan)

„Koncept vertikalnog kampusa prkosi konvencionalnom, jer predstavlja mešavinu otvorenih i zatvorenih prostorija. I jedne i druge prostorije su ključne za uspeh ove zgrade, kako vizuelno tako i prostorno“.

Sedište firme Grafton Architects je u Dablinu. Ranije ove godine, firma je izabrana da uradi projekat za novu zgradu fakulteta London School of Economics, dok je za medicinsku školu sa domom učenika u Limericku ušla u uži izbor za Stirling nagradu 2003. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;