PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Biblioteka sa zakrivljenim zidovima i kosim prozorima

01.09.2016. | Dezeen

Kanadska firma ZAS je završila zgradu javne biblioteke obloženu staklom i aluminijumom koja se nalazi u predgrađu Toronta i koja ima skulpturalni oblik inspirisan lokalnim rolerkosterom.

„The Vaughan Civic Centre Resource Library“ se nalazi u Vaughanu, odnosno u predgrađu koji je severno od Toronta.

Smeštena u kampusu, zgrada se sa svojih 3.306 kvadratnih metara nalazi uz pešačku zonu koja vodi do gradske kuće. „Kapriciozan dizajn" biblioteke inspirisan je obližnjim tematskim parkom i ima za cilj da stoji u suprotnosti sa svojim neposrednim okruženjem.

„Razigrana forma i linija krova inspirisani su zakrivljenim elementima rolerkoster staze u obližnjem „Wonderland“ parku", rekli su iz firme ZAS, čije je sedište u Torontu a koja ima i kancelarije u Vankuveru, Abu Dabiju i Dubaiju.

Glavni ulaz biblioteke obeležen je najvišom tačkom na kosom krovu. Dvospratna zgrada je pokrivena aluminijumskim panelima i reflektujućim staklom, koji formiraju naizmenične i kose obrasce na spoljašnjem delu.

„Preklapanje staklenih obrazaca ukazuje na različite oblasti ili učenje u biblioteci, ali takođe i na njenu raznoliku demografiju“, rekao je arhitekta. „Ovi obrasci takođe pomažu da se stvori zanimljiva igra svetla i senki u biblioteci."

Umesto potpunog zastakljivanja, tim je ugradio manje prozore u cilju ublažavanja solarne koristi i odsjaja, kao i svođenje zgrade shodno pešačkim razmerama. Zastakljeni zidovi prema ulici omogućavaju prolaznicima da vide aktivnosti unutar biblioteke.

Izgled zgrade se menja tokom dana zbog skulpturalnog oblika i fasade, rekao je arhitekta.

„Čini se da se zgrada menja od transparentne do pune, dok se geometrijski oblik stalno prebacivuje i menja sa dnevnim svetlom", opisali su u firmi ZAS. „Eterična forma je permanentna i više sablasna, nešto slično stalnoj promeni Aurore Borealis."

Objekat uključuje pokretne nagomilane knjige, zastaknjene sale za sastanke, područja za decu i tinejdžere, veliku dvoranu za učenje i kafić – a sve to je obavijeno centralnim spoljašnjim dvorištem. Dvorište sadrži simbolično crveni javor, koji se još naziva i Drvo znanja.

Deo za sedenje, društvena zona i pojedinačne prostori za učenje nalaze se duž perimetra, „maksimizirajući pogled i svetlo dok stvaraju direktnu vezu sa komšilukom", objasnili su iz firme ZAS.

„Fleksibilni prostori stvaraju snažnije i prijatnije zajednice, ohrabrujući socijalne interakcije i učenje u grupama", rekli su iz firme.

Program i dizajn zgrade su rezultat opsežnog projekta koji je istraživao ulogu biblioteka u digitalnom dobu. Kao rezultat toga, biblioteka nudi pogodnosti koje se protežu daleko izvan njihovih kolekcija knjiga, uključujući i 3D štampače i studio za snimanje.

„Pristupačnost za sve, pa se posetioci ohrabruju da ožive ideje u okviru bibliotekarskih stvaralačkih prostorija", rekao je arhitekta. 3d modelovanje i kompjutersko konstruisanje, mediji , studio za snimanje zvuka, video studio i zeleni ekran stvorili su praktične mogućnosti da se uči, otkrivaju zanimljivosti i „peče“ zanat."

Na drugom spratu nalazi se terasa sa opuštenom garniturom za sedenje koja gleda na dvorište ispod.

„U celoj zgradi, dinamičan multifunkcionalni prostori oličavaju transformaciju biblioteke iz mesta samoće i razmišljanja u mesto socijalnih veza i kreativnih otkrića", rekli su iz firme.

Ostale biblioteke u Americi uključuju, prerađenu brutalističku zgradu u Kanzasu koja sadrži ventilisanu fasadu od terakote i objekat u blizini Vankuvera sa ugaonim betonskim zidovima i zakrivljenim prozorima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;