INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Japanske arhitekte predviđaju budućnost stanovanja

24.08.2016. | Adam Williams | New Atlas

Japan se uključuje u aktivnosti koje se tiču projektovanja inovativnih i neobičnih kuća, delimično zbog ograničenja prostora a delimično zbog tržišta nekretnina na kojem se očekuje da će većina domova biti srušena i zamenjena u roku od 30 godina. U ovoj zemlji postavljen je plan da se dođe do novih stambenih ideja i sa tim u vezi na „House Vision Tokyo“ ovogodišnjoj izložbi okupiće se neki od njihovih najboljih arhitekata upravo iz tog razloga.

Tema ovogodišnje izložbe je „Co-Dividual: Split and Connect/Separate and Come Together". Cilj je da se promovišu ideje koje ljudi donose zajedno, uz rešavanje pitanja kao što su starenje društva Japana, ekonomska stagnacija i nedavne katastrofe.

Postoji ukupno 12 prototipa kuća i ima ih od „otkačenih“ do savršeno ostvarljivih. Svaka je izgrađena u svrhu izložbe i može se pogledati od strane javnosti u Tokiju do 28. avgusta.

Biće prikazane tri najzanimljivije:

 

Kuća gde se frižideru pristupa sa spoljne strane

„Šta ako možemo napraviti kuću sa frižiderom kome se može pristupiti sa spoljne strane?", pitaju Yamato Holdings i Fumie Shibata. Ideja svakako ima dobrih strana jer se omogućava pristup frižideru sa ulice što ljudima daje mogućnost da naruče svežu hranu koju im kurir može doneti i ostaviti da bi ih sačekala kada se vrate sa posla, na primer. Tu spolja je takođe i prostor za suvom i čistom odećom i standardno mesto za pakete (poštu).

Iako postoje očigledni problemi bezbednosti, trebalo bi da oni budu laki da se prevaziđu.

 

„Grand Third Living Room“

Ovaj koncept vidi poznatog japanskog arhitektu Kengo Kumu udruženog sa Toyotom kako bi se u potpunosti odbacila tradicionalna kuća i zamenila novom vrstom nomadskog načina života, gde „stanari“ nose trio laganih a čvrstih šatora u prtljažniku njihovog hibridnog Toyotinog vozila koji je povezan za šatorima („Plug-in Hybrid Toyota“).

Kada se pronađe i zaustavi na odgovarajuće mesto i podigne šator uokviren ugljeničnim vlaknima, ideja je da se koristi hibridni automobil kao izvor zelene energije i komunikacije. Ovo se ne može baš shvatiti kao zamena za kuću ali bi možda moglo biti zabavno za kampovanje.

 

„Rental Space Tower“

Tim iz firme Daito Trust Construction udruženi sa Sou Fujimotom došli su na ideju za zajedničko iznajmljivanje stanova koji smanjuju veličinu privatnih prostorija kao što su spavaće sobe u korist zajedničkih prostorija.

Vrt, biblioteka i kuhinja bi bila veliki, omogućavajući stanovnicima da nastave sa hobijima kao što su pečenje i radovi u bašti na primer, uz prostor i opremu koja se ne može priuštiti u malim prostorima. Deljenje prostora za stanovanje ima očiglednih prednosti u naseljenim gradovima kao što su Tokio i takvi projekti su definitivno sve popularniji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;