INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća napravljena od zemlje na kojoj je smeštena

26.07.2016. | James Holloway | Gizmag

Bez sumnje moderna, skromne lepote, ova kuća delo firme Cherem Arquitectos „Casa Candaleria“ u bukvalnom prevodu znači „Candlemas House“ ili „Kuća Sretenja“. Sam dizajn nema gotovo nikakve pretenzije, ali  je možda izbor materijala ono što dolazi do izražaja više od svega ostalog – „Casa Candaleria“ je izgrađena od zemlje na kojoj stoji.

Postoji jasna prednost izgradnje na ovaj način. Korišćenje materijala koji se nalazi bukvalno „pod nogama“ negira potrebu za isporukom materijala iz daljine, što je ekonomičnije i više ekološki.

Nabijanje zemlje je tehnologija izgradnje koja ovako nešto čini mogućim. Doslovno drevna tehnika, podrazumeva kompresiju vlažne zemlje u kalup pre nego što se izlaže učvršćivanju da bi se se osušila. Iako nije jaka kao beton, nabijena zemlja je više nego dovoljno jaka za izgradnju kuće.

Takođe, nabijena zemlja ima dobra termalna svojstva, pruža ne samo dobru izolaciju, već i hladi unutrašnjost tokom dana dok je greje tokom noći (slično crkvama i pećinama).

Izgrađena u blizini San Miguel de Allendea u Meksiku, na kući „Casa Candaleria“ pored mešavine „zemnljanih“ boja korišćene su i prirodne pa je sama kuća „neobične“ boje. Jasno je da su iz firme Cherem Arquitectos koristili i druge građevinske materijale: parota drvo, kamen, beton i gvožđe. Kuća je izgrađena ove godine.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;