Atina dobija novi Akropolj

05.07.2016. | WAN

Projekat firme Renzo Piano Building Workshop, kulturni centar „Stavros Niarchos“ nalazi se u Kalitei, 4 km južno od centra Atine u Grčkoj. Novi kulturni „Akropolj“, koji je inspirisan ljubavlju arhitekte prema jedrenju, gradio se u deceniji veoma teškoj za Grčku zbog ogromnog državnog duga. Ovaj važan kulturni i obrazovni projekat uključuje lokaciju na kojoj su Narodna biblioteka Grčke i Grčka nacionalna opera, a u okviru 170.000 m² uređenog parka.

Centar je zvanično pokrenut prošlog vikenda protivno spektakularnom koncertu i vatrometu, ali zapravo nije otvoren za javnost za svakodnevnu upotrebu i fiksni datum još uvek nije potvrđen. I nacionalnoj biblioteci i operi je poklonjeno još 5 mil. € da se presele ovde, ali police biblioteke stoje prazne i buduće finansiranje ostaje nejasno.

Komentarišući završeni projekat Renzo Piano kaže: „U teškim trenucima kao što je ovaj, potrebna vam je nada. Izgradnja dobre zgrade je važan gest za građane. To daje veru u bolji svet.“

Ultra-tanki krov je verovatno najimpresivnija karakteristika kulturnog centra „Stavros Niarchos“ za koji je korišćen fero-cement (kompozitni materijal koji se sastoji od slojeva umetnute žice između kojih se nalaze cement i malter) i seizmička tehnologija pa je samo 2 cm debljine. Suptilno zakrivljen poput krila aviona, formiran je od betonske školjke, ojačan sa kavezom od čelične mreže i obmotan 3D čeličnim nosačima. Podržan je od strane pametanog elastičnog sistema oslanjanja koji omogućava da se savije u slučaju zemljotresa koji se javljaju u regiji.

Kao jedna od najranijih luka u Atini na Faliro obali, Kalitea je uvek imala jake veze sa vodom. U ovom trenutku, međutim, bez obzira na svoju blizinu, nema pogleda na more sa ovog mesta. Da bi se to vratilo, stvaraju se veštačka brda na jugu (prema moru) na kraju mesta. Kosi park kulminira kod zgrade kulturnog centra, dajući joj spektakularan pogled prema moru.

I opera i biblioteka su u jednoj zgradi, sa javnom prostorom, poznatim pod nazivom „Agora“, koji omogućava pristup i povezuje ova dva glavna objekta. Opera se sastoji od dve dvorane, jedna (450 sedišta) je posvećena tradicionalnoj operi i baletu, a druga (1.400 sedišta) je za više eksperimentalne predstave. Biblioteka je namenjena ne samo kao mesto za učenje i očuvanje kulture, već i kao javno dobro, mesto gde je kultura zaista dostupna za „širenje“ i uživanje.

Čitaonica biblioteke u potpunosti sa staklenim zidom nalazi se na vrhu zgrade tačno ispod nadstrešnice. Kvadratna horizontalno-transparentna prostorija u obliku kutije uživa pogled od 360 stepeni na Atinu i more. Vizuelna i fizička veza mesta sa vodom se nastavlja u parku sa novim kanalom koji prolazi duž sever-jug, glavne pešačke ose, „Esplanade“. Nadstrešnica obezbeđuje hlad i na njenom vrhu se nalazi 10.000 m² fotonaponskih ćelija, što je dovoljno za proizvodnju 1,5 megavata električne energije za biblioteku i operu. Ovo polje ćelija treba da omogući zgradi da bude samoodrživa u smislu proizvodnje energije tokom normalnog radnog vremena. Kad god je moguće koristi se prirodna ventilacija.

Vizuelna veza sa vodom se nastavlja kroz park, gde se fokusira na kanal na strani „Esplanade“, glavne pešačke ose lokacije, u pravcu sever-jug.

Kompleks ima za cilj dobijanje LEED platinum sertifikata.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...