IZOLACIJA-468X60-BANNER

Samoodržive eko-zajednice u cilju regeneracije sveta

27.05.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Ako je čovečanstvo za rešavanje problema rastuće globalne populacije, povećane urbanizacije, nedostatka resursa i klimatskih promena, mora se preispitati sadašnji način života. Projekat „Regen Village“ ima upravo ovo za cilj i osmišljen je tako da bude samoodrživ još iz temelja.

Postoje novoosmišljeni koncepti zajednica širom sveta koji su projektovani da pomognu ljudima da žive na održiv način. U Bicesteru u Velikoj Britaniji se na primer, koristi solarna energija u pokušaju da postanu prva prava zajednica u zemlji sa nultom emislijom ugljenika, dok Cannery u Kaliforniji u SAD-u ima svoju farmu sa kojom „hrani“ svoju zajednicu.

Koncept „ReGen Villages“ ima holistički pristup. Pet „stubova“ na kojima se zasniva su: da se obezbedi da bude energetski pozitivna kuća, da daje visok prinos proizvodnje organske hrane, da omogući mešovite obnovljive izvore energije i njihovo skladištenje, da se obezbedi reciklaža vode i otpada i osnaži lokalna zajednica. Sam pojam „ReGen“ je skraćenica za „regenerativno“, koja upućuje da se izlazi jednog sistema koriste kao ulazi u drugi.

„ReGen Villages“ sebe opisuje kao „visoko tehnološki orijentisanu razvojnu kompaniju za nekretnine“. To je uvrstilo danske arhitekte iz firme EFFEKT da rade na projektu u izradi plana za samoodrživu eko-zajednicu, u okviru prostora od 15.450 m².

Finansijska podrška za sela potiče iz fondova koji traže da se oslobode od uticaja fosilnih goriva i investicija koje su zasnovane na znanju. „ReGen“ koristi prikupljen novac za kupovinu pogodne površine zemljišta i sarađuje sa državnim i lokalnim vlastima koje podržavaju ovu vrstu pristupa.

Njegov plan modela je prilagođen lokalnim zahtevima lokaliteta pa je ReGen tim sastavljen od tehnologa koji razmišljaju „regenerativno“ radio sa lokalnom arhitektonskim, građevinskim i inženjering firmama. Kada se selo bude izgradilo, ReGen će nastaviti da njime upravlja, pruža usluge stanovnicima i prati učinak kako bi se napravila poboljšanja.

Među korišćenim tehnologija u selima su: obnovljivi izvori energije, skladištenje energije, vertikalne bašte za uzgoj biljaka, upravljanje vodama i sistemi za upravljanje otpadom. Hrana se takođe uzgaja organski i tu je fokus na održavanju visokog biodiverziteta u okolnim područjima.

Prva pilot zajednica „ReGen Village“ treba da se razvije u Almere u Holandiji, gde će se raditi na prvih 100 kuća koje će pokrenuti ostale kasnije ove godine. Druga sela koja su u planu uključuju lokacije u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Nemačkoj.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;