Samoodržive eko-zajednice u cilju regeneracije sveta

27.05.2016. | Stu Robarts | Gizmag

Ako je čovečanstvo za rešavanje problema rastuće globalne populacije, povećane urbanizacije, nedostatka resursa i klimatskih promena, mora se preispitati sadašnji način života. Projekat „Regen Village“ ima upravo ovo za cilj i osmišljen je tako da bude samoodrživ još iz temelja.

Postoje novoosmišljeni koncepti zajednica širom sveta koji su projektovani da pomognu ljudima da žive na održiv način. U Bicesteru u Velikoj Britaniji se na primer, koristi solarna energija u pokušaju da postanu prva prava zajednica u zemlji sa nultom emislijom ugljenika, dok Cannery u Kaliforniji u SAD-u ima svoju farmu sa kojom „hrani“ svoju zajednicu.

Koncept „ReGen Villages“ ima holistički pristup. Pet „stubova“ na kojima se zasniva su: da se obezbedi da bude energetski pozitivna kuća, da daje visok prinos proizvodnje organske hrane, da omogući mešovite obnovljive izvore energije i njihovo skladištenje, da se obezbedi reciklaža vode i otpada i osnaži lokalna zajednica. Sam pojam „ReGen“ je skraćenica za „regenerativno“, koja upućuje da se izlazi jednog sistema koriste kao ulazi u drugi.

„ReGen Villages“ sebe opisuje kao „visoko tehnološki orijentisanu razvojnu kompaniju za nekretnine“. To je uvrstilo danske arhitekte iz firme EFFEKT da rade na projektu u izradi plana za samoodrživu eko-zajednicu, u okviru prostora od 15.450 m².

Finansijska podrška za sela potiče iz fondova koji traže da se oslobode od uticaja fosilnih goriva i investicija koje su zasnovane na znanju. „ReGen“ koristi prikupljen novac za kupovinu pogodne površine zemljišta i sarađuje sa državnim i lokalnim vlastima koje podržavaju ovu vrstu pristupa.

Njegov plan modela je prilagođen lokalnim zahtevima lokaliteta pa je ReGen tim sastavljen od tehnologa koji razmišljaju „regenerativno“ radio sa lokalnom arhitektonskim, građevinskim i inženjering firmama. Kada se selo bude izgradilo, ReGen će nastaviti da njime upravlja, pruža usluge stanovnicima i prati učinak kako bi se napravila poboljšanja.

Među korišćenim tehnologija u selima su: obnovljivi izvori energije, skladištenje energije, vertikalne bašte za uzgoj biljaka, upravljanje vodama i sistemi za upravljanje otpadom. Hrana se takođe uzgaja organski i tu je fokus na održavanju visokog biodiverziteta u okolnim područjima.

Prva pilot zajednica „ReGen Village“ treba da se razvije u Almere u Holandiji, gde će se raditi na prvih 100 kuća koje će pokrenuti ostale kasnije ove godine. Druga sela koja su u planu uključuju lokacije u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Nemačkoj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...