PRIJAVA-468X60-BANNER

Izgradnja najviše drvene zgrade na svetu u Vankuveru

18.05.2016. | Arch Daily

U toku je izgradnja najviše drvene zgrade na svetu u Vankuveru na kojoj radi firma Acton Ostry Architects. Osamnaestospratni „Brock Commons“ studentski dom u okviru Univerziteta Britanske Kolumbije (University of British Columbia), čija je izgradnja počela u novembru 2015. godine, će biti završen u leto 2017. godine. Visine 53 metara, sa kapacitetom za smeštaj 404 studenta, biće najmasivnija hibridna zgrada od drveta na svetu. Dva samostojeća strukturna betonska jezgra će biti završena do kraja maja, nakon čega će se krenuti sa izgradnjom i podizanjem masivne drvene strukture.

Projekat vredan 51,5 miliona $ će kompletirati firma Architekten Hermann Kaufmann iz  Austrije u svojstvu savetnika u vezi visoke drvene konstrukcije, firma Fast + Epp čiji će građevinski inženjeri biti angažovani i konsultanti u oblasti nauke i građevinarstva iz firme GHL Consultants Ltd. „Brock Commons“ pokazuje korist hibridnog dizajna koji kombinuje masivnu drvenu konstrukciju i beton, uz troškove koji se mogu porediti sa svim betonskim i čeličnim strukturama.

Konstrukcija zgrade se sastoji od jednospratnog betonskog postolja, dva betonska jezgra koji su trenutno u izgradnji, i sedamnaestospratne masovne strukture na vrhu sa montažnim čeličnim gredama i metalnim krovnim pokrivačem. Bočnu stabilnost daje jezgro, dok su vertikalna opterećenja podržana drvenom konstrukcijom. Lamelirani stubovi zgrade opremljeni su čeličnim konektorima koji obezbeđuju direktan prenos opterećenja između stubova i mreže od unakrsno - lameliranih drvenih ploča (CLT), omogućavajući zgradi da upozna nove zahteve za seizmičkim dizajnom definisanim u „National Building Code of Canada 2015“.

Po završetku betonskih jezgara, predviđa se da se masovna drvena hibridna struktura i fasada podižu tako da se nedeljno završi po najmanje jedan sprat. Brzina se postiže upotrebom prefabrikovanih materijala, uključujući CLT ploče, lamelirane stubove, čelične konektore i fasadne elemente. Kao dokaz za brzinom izgradnje, dva sprata makete projekta su uspešno izgrađena u julu prošle godine. Zgrada, koja je dizajnirana za dobijanje „LEED Gold sertifikata“, će biti uključena u UBC četvrti energetski sistem i korišćenjem drvene konstrukcije za „hvatanje“ ugljenika, ona će imati koristi od 2,563 tone ugljenika (ekvivalent uzimanja 490 automobila na putu na godišnjem nivou). Nadamo se da će kada bude bio završen i kada se bude mogao proučavati „Brock Commons“ dovesti do toga da će kodovi za izgradnju „British Columbia“ za visoke drvene strukture biti revidirani i da će se masovne drvene konstrukcije češći graditi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;