PRIJAVA-468X60-BANNER

U Šangaju pala nezavršena trinaestospratnica

08.07.2009.

U subotu, 29. juna u Šangaju se srušila novopodignuta, još neuseljena stambena zgrada od 13 spratova. Dvadesetosmogodišnji radnik, koji je ušao u zgradu da pokupi svoj alat, poginuo je prilikom pokušaja da iskoči kroz prozor dok je soliter padao. Gradonačelnik Šangaja, Han Ženg, naredio je potpunu istragu nesreće koja se dogodila u jugoistočnom delu grada. a istraga je dovela do devet osumnjičenih osoba.

Lotus Riverside, stambeni kompleks od 11 objekata, samo par meseci pre useljenja sada se bori sa storinama zahteva malih investitora za povraćaj novca.

Kineska novinska agencija Xinhua prenosi da su nadležni preuzeli sve mere protiv devet ljudi, uključujući glavnog investitora, izvođača i odgovornog za nadzor nakon što je objavljeno da je izvođaču licenca za izvođenje radova istekla još 2004. godine.

Iako su slične nezgode, čak i po razmerama, relativno uobičajene u Kini, kako piše londonski Telegraf, ipak se nešto slično nije dešavalo u razvijenim gradovina poput Šangaja koji naredne godine treba da bude domaćin Svetske izložbe.

Npr. već u ponedeljak, samo dva dana kasnije, na severoistoku Kine spasioci su bili u potrazi za putnicima iz sedam automobila koji su nestali u reci kada se u nju obrušio deo mosta. Most u Tieliu, u provinciji Heilongjiang podignut je 1973, ali je rekonstruisan 1997. godine. U nesrećama povezanim s neodgovornim građevinarstvom, 2008. godine se srušio novi železnički most pri čemu je poginulo sedam ljudi, a na vrtić je pao kran i ubio petoro dece. Prošle godine se srušilo i nekoliko novih zgrada u potresu koji je pogodio provinciju Sečuan.

Prvi rezultati istrage pokazali su da je zgrada pala kada su radnici počeli da iskopavaju podzemnu garažu za kompleks, što je dovelo do urušavanja rečne obale nedaleko od srušene zgrade.

Sada stotine malih investitora koji su kupovali stanove po ceni od preko 45.000 evra svoje pare traže nazad, jer se plaše da stanuju u njima. Državni list, China Daily, u veoma oštrom tonu pisao je o vezama koje postoje među velikim investitorima i korumpiranim organima na lokalnom nivou, koji žive od poreza na nepokretnu imovinu i prodaje zemljišta, veliki deo procenta zadržavajući za sebe.

Novine su strah građana proširile i van granica stambenog kompleksa Lotus Riverside: Mnoge zgrade koje su projektovane da služe 70 godina, verovatno neće uspeti da pređu životni vek od 30 ili 40 godina – piše China Daily.

Ova nesreća otvorila je veliko pitanje – kakav je zapravo kvalitet gradnje koji prati ubrzani razvoj urbanih sredina u Kini poslednjih decenija. U prošlom broju Build magazina pominjali smo da je ekonomski rast, i građevinski bum koji ga u stopu prati, bio naveden kao glavni krivac i u slučaju masovnog kolapsa objekata u zemljotresu u oblasti oko Akvile, Italija. Brza gradnja otvara mesto za brzu i veliku zaradu, a kontrola je otežana zbog masovnosti, ali i teškoća sa unutrašnjom kontrolom nadležnih u vezi sa korupcijom.

– Činjenica da se ovakva katastrofa dogodila u najvećoj kineskoj metropoli treba da služi kao upozorenje investitorima i nadležnima da ne sme biti takvog kresanja troškova izgradnje koji će ugroziti ljudske živote – zaključuje list.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;