INFONET-468X60-BANNER

Kakva je uloga ulaznih vrata u savremenoj arhitekturi

23.05.2009. | Aluminijum&PVC

Tradicionalne vrednosti porodičnog doma nepogrešivo predstavljaju harmonija arhitektonskog stila i simetrično pozicioniranih ulaznih vrata.

Ulazna vrata su prva, često i najvažnija slika domaćina. Arhitekta se po pravilu posebno bavi dizajnom ulaza u kuću, bilo da se radi o zajedničkoj ili porodičnoj zgradi. Konceptom ulaza obuhvata se dizajn nadstrešnice, stepenište sa podestom, prikladna rasveta i, eventualno, zelenilo. Čak i zatvorenim vratima, domaćini poručuju: ovde su gosti dobrodošli; naš dom je tradicionalno namešten i pruža toplo utočište; ako nas posetite očekujte smeh i dobro raspoloženje... ili pak: primamo samo goste našeg staleža; kućna atmosfera je hladna poput naših čeličnih vrata; u našu kuću ćete ući ako rešite rebus ulaznih vrata...

Nekoliko karakterističnih primera objasniće kako se izgledom ulaznih vrata, domaćini preporučuju svojim gostima.

Ulaz kao statusni simbol

Finansijsku i političku snagu, pojedinaci iskazuju impresivnim, monumentalnim građevinama u kojima stanuju. Naglašeni ulazi sa portalima koji nekoliko puta nadmašuju visinu čoveka, projektuju se uz eklektičku primenu stilova različitih istorijskih epoha. Stubovi dekorisanih kapitela, kitnjasti balusteri, masivna drvena profilisana vrata, brušena stakla i pozlaćeni okovi - sve ovo treba gosta, pre ulaska u kuću, da svede na njegovu meru. Na žalost, i u savremenoj arhitekturi, bezosećaja za lepo, novobogataše sa kućnih pragova čuvaju kameni grifoni i lavovi.

Sklad simetrije

Tradicionalne vrednosti porodičnog doma nepogrešivo predstavljaju harmonija arhitektonskog stila i simetrično pozicioniranih ulaznih vrata. Skladno projektovani portali, dopunjeni nepretencioznom nadstrešnicom, prisutni su u svim epohama. Variraju stilovi, zaviseći od arhitektonskog pravca i podneblja.

Rafinirana nepretencioznost

Većina arhitekata dizajniranje ulaza prihvata kao poseban projektantski izazov. Po pravilu, koncept rešavanja ulaznih vrata primenjuje se i u kreiranju enterijera. Moderne ravne linije, primena savremenih materijala, dosledno sprovedena gradacija formi plota vrata i površinskih obrada bočnih zidova, nagoveštavaju kojim se rukopisom služio projektant enterijera. Stilski, vrata treba uskladiti sa arhitekturom, što ne znači utopiti ih u fasadu i učiniti bezličnim.

Višestruka dobrodošlica (ulaz sa više strana)

Ohrabrene pitomom klimom, moderno dizajnirane kuće sa dvorištem, često smeštaju glavni ulaz kuće u senku velikih staklenih vrata dnevnih soba. Ponekad vam se učini da će gosti izabrati da u kuću zakorače preko prostranih terasa, kroz otvorena staklena vrata. U ovakvom domu osećate da ste dobrodošli, i to vam je demonstrirano na nepogrešiv način.

 

Istočnjačka dobrodošlica

Ulaz u „Japansku kuću” nalazi se na početku staze koja prema njoj vodi. Dvorište je posuto sitnim šljunkom koji prijatnim šumom pod koracima najavljuje dolazak gosta. Ovakva kuća nema klasičana vrata. U kuću se ulazi otklizavanjem lakih transparentnih panela koji celu prostoriju otvaraju prema dvorištu, oslikavajući način života koji bez barijra teče kroz otvoren i zatvoren prostor.

Ulaz kao rešenje rebusa

Osobeno arhitektonsko rešenje zgrade ponekad donese i teško uočljiv ulaz u kuću. Učini vam se daje kućni broj jedini reper po kojem pronalazite kućna vrata. Ritam života, novi likovni i muzički pravci, harmonična su celina sa graditeljskim stilom. Zato se, s pravom, kaže da ulaz u kuću svojim izgledom opisuje korisnike objekta.

Kućna vrata – deo odbrambenog bedema

Ulazna vrata su najslabija tačka vašeg zamka. Osim estetske, ona imaju i bitnu ulogu zaštite bezbednosti doma. Kod izbora, mora se voditi računa o nekoliko pravila:

  • visoka cena vrata nisu garancija bezbednosti;
  • najvažniji parametri sigurnosti su: kvalitetan metalni štok, čelična podkonstrukcija plota, čelična brava sa najotpornijim cilindrom i masivne sigurnosne šarke;
  • ne dozvolite da vam bezbednosni sistemi budu vidni i provokativni. Primenite optimalne mere sigurnosti. Ozbiljnost osiguravanja vrata ukazuje na ono što štite.

Prekomerna zaštita provocira profesionalne provalnike, a oni „za svaku bravu imaju ključ". Koristite sisteme zaključavanja i video nadzora koji će vašem domu osigurati najveću moguću bezbednost i odbiti provalnike, ali nikako ne ukazivati na potrebu prevelike zaštite.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

GEALAN RS
GEALAN RS
BEOGRAD-BATAJNICA
www.gealan.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;