PRIJAVA-468X60-BANNER

Dizajn inspirisan dinama - paviljon UAE se vraća u domovinu nakon Expo 2010

28.05.2009. | GoStructural

Inženjerska firma Halvorson and Partners udružila se sa biroom Foster + Partners u nedavnoj proslavi završetka temelja za paviljon UA Emirata za svetsku izložbu u Šangaju naredne godine - Expo 2010.

Forma inspirisana peščanim dinama, čije se konstruktivno rešenje zasniva na biaksijalnoj čeličnoj rešetki, biće jedan od nekolicine nacionalnih paviljona koji će po završetku biti izložbe biti demontiran, vraćen i ponovo montiran u matičnoj zemlji.

Kako bi obzbedili brisan prostor bez stubova pod krovom dina, Halvorson and Partners je sarađivao veoma blisko sa biroom Foster+Partners tokom serije predloženih modela, optimizirajući oblike svake od dina. Cilj je bio da se pronađe oblik koji će ispuniti i estetske i konstruktivne zahteve.

- HP je razvio načine da u studijskim uslovima efikasno analizira i odredi koja forma je najoptimalnija za konstruktivni sistem - kaže direktor Robert A. Halvorson - Uz minimalne promene u preseku i uglovima krova uspeli smo da smanjimo uvijanja konstrukcije sa 8 na 0,8 inča, dakle, deset puta.

Da bi ovo bilo moguće Halvorson and Partners i projektantski tim povezali su i prilagodili svojim potrebama nekoliko vrhunskih softverskih rešenja kompanija Rhino, Microstation i Strand.

Nakon Svetske izložbe u Šangaju, paviljon Ujedinjenih arapskih Emirata biće preseljen na ostrvo Saadiyat. To ostrvo će biti novi kulturni centar Abu Dabija, trenutno je u izgradnji, a ukupna vrednost Saadiyat Island  projekta je 100 milijardi dolara.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;