Realizacija Nacionalnog standarda za zelenu gradnju u SAD (NGBS) - ICC-700-2008

27.04.2009. | CE News

Nacionalni standard za zelenu gradnju - NGBS (National Green Building Standard) ICC-700-2008 odobren je januara 2009. godine od strane Američkog nacionalnog instituta za standarde – ANSI (American National Standards Institute).

On postavlja standarde i propise za jednoporodične stambene kuće, stanove, kondominijume i apartmane, tj. za sve vrste stambenih prostora.

Od kada je proglašen, više od 1.000 novih i rekonstruisanih stambenih jedinica ušle su u proceduru za dobijanje ovog standarda. Oni se prijavljuju online na sajtu Nacionalnog programa zelene gradnje (National Green Building Program) iza kog stoji Nacionalno udruženje graditelja stanova  – NAHB (National Association of Home Builders).

Da bi ovaj sertifikat bio postignut graditelji moraju da obrate pažnju na veliki broj faktora:

  • potrošnja energije, resursa i vode
  • projektovanje i priprema radova
  • kvalitet unutrašnjeg vazduha
  • obrazovanje vlasnika/korisnika stambene jedinice kako da održava svoj zeleni dom i postigne u njemu pun kapacitet ušteda.

Ovaj standard je rezultat napora 42 pojedinca (izvođača, arhitekata, pravnika, zvaničnika, proizvođača i ekologa) koji su saslušali i glas javnosti i ispratili preko 2.000 komentara prilikom izrade standarda. Knjigu po ceni od oko 35$ možete poručiti ovde.

Prvi postignut NGB standard za stambeno naselje

Jedan projekat u saveznoj državi Indijani po završetku radova trebalo bi da dobije prvi ovakav sertifikat za kompletno stambeno naselje. Projekat se rasprostire na parceli od 243.000 koja je izdvojena iz napuštenih parcela nekadašnjih farmi i stare poslovne zone Burns Harbor-a, opustelog gradića udaljenog sat vremena vozom od Čikaga.


foto: Burns Harbor, pogled sa jezera Mičigen

Projektom su zaštićene osetljive prirodne zone, očuvani su postojeća vegetacija i vodotokovi, pa je čak i posađeno još zelenila na parceli. Stambene zone povezane su šetalištima sa centrom grada, dve železničke veće stanice nalaze se na 8km od naselja, a u blizini prolazi i autoput 94.

Kada bude završeno, u ovom naselju će živeti oko 265 porodica, u jednoporodičnim kućama, dvokućama, i višeporodičnim zgradama, a poslovanje će biti aktivirano u centru zapuštenog grada. Šezdeset kuća već je završeno, uključujući i dve jednoporodične kuće koje je izradilo preduzeće Coolman Communities, i koje su već dobile sertifikat NAHB-ovog Nacionalnog programa za zelenu gradnju.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...