INFONET-468X60-BANNER

Orijentacija solarnih panela uskoro neće biti važna?

18.12.2015. | Nick Lavars | Gizmag

Veoma je važno dobro promisliti o tome gde ćete smestiti solarne panele i u kom smeru će oni biti okrenuti, kako bi se izvukao maksimum sunčeve energije, ali nova vrsta materijala će uskoro možda dokazati da orijentacija solarnih panela ipak nije toliko bitna.

Istraživači su razvili specijalnu vrstu staklenih obloga za koje tvrde kako bi mogle da omoguće panelima da upijaju sunčevu energiju iz više uglova, čime bi se značajno povećala efikasnost solarnih ćelija i ukupna količina sakupljene energije.

Inženjeri elektrotehnike sa Univerziteta za nauku i tehnologiju „King Abdullah“ iz Saudijske Arabije (KAUST) i Centralnog nacionalog univerziteta Tajvana, su proizveli ambalažno staklo, koristeći fuzijom stvoren silicijum, koji poboljšava svoje osobine kao zaštitnog premaza sa silikonske solarne ćelije.

Staklena obloga je sastavljena od hijerarhijske strukture koju čine male, ultratanke nanocevi i veći nano zidovi u formi saća, integrisanih u sam materijal. Tim koji je radio na stvaranju materijala kaže da talasna dužina manja od talasne dužine vidljive svetlosti, kao karakteristika nanocevi u kombinaciji sa njihovom sposobnosti da se efikasno rasprše, stvara poboljšanje u ukupnoj konverziji energije na bilo kom mestu, između 5,2 i 27,7 odsto, u zavisnosti od ugla pod kojim pada svetlost.

Pored impresivne sposobnosti da prikuplja energiju iz više uglova, ovo staklo se takođe dobro pokazalo i po pitanju samočišćenja. Bilo je u stanju da odbije prašinu i zagađenje, toliko da je nakon 6 nedelja upotrebe imalo čak 98,8 odsto svoje efikasnosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu „ACS Nano“ i možete ga pročitati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;