Kuća godine za 2015. – RIBA

01.12.2015. | Adam Williams | Gizmag

Kraljevski institut arhitekata Velika Britanije – RIBA, je objavio imena pobednika ovogodišnje nagrade za kuću godine. Nekadašnja „Manser“ medalja baca svetlo na najbolji projekat kuće u Velikoj Britaniji.

Izdižući se iznad zaoranih polja poput nekog antičkog žrtvenog oltara, kuća „Flint“ arhitektonskog biroa Skene Catling De La Peña, je izgrađena za potrebe lorda Rotčajlda. Ova nadasve interesantna kuća je smeštena na porodičnom imanju „Waddesdon“ u Bakingemširu, poznatom po impresivnoj plemićkoj kući „Waddesdon“.

Kuća „Flint“ će služiti članovima ove poznate porodice bankara kao i gostujućim umetnicima. Podeljena je na dva dela ukupne površine 580m²: veći deo koji predstavlja glavnu celinu i manji, dodatni deo.

Obe strukture (manji i veći deo) su izgrađene od kamena i prekrivene kremenom, koji je na delovima bližim zemlji taman i grublji, postepeno menjajući oblik i teksturu kako ide ka vrhu, gde je najsvetlije boje. Enterijer kuće karakteriše kombinacija kamena i jednostavnih, bledih zidova i plafona koji je na pojedinim mestima izrađen od crnog stakla kako bi reflektovao vodu koja teče ispod kuće.

Ovaj neutralni enterijer bi se nekima mogao učiniti prilično hladnim, ali sudeći po fotografijama, ako bi se ponegde dodao neki tepih, ukras i slika na zidu, onda bi sav taj kamen i staklo u neku ruku odavali blaži utisak.

„Fotografije ove građevine imaju nekakvu slikarsku, gotovo eteričnu notu,“ kažu sudije u RIBI. „Očekivanja su bila visoka kada su sudije bile u poseti ovoj kući ali fascinantno je da je taj poetički kvalitet kuće bio vidljiv i uživo. Od svih posećenih građevina, ’Flint’ je imala najjači narativ, odlično opisan od strane arhitekte i očigledan kao krajnji rezultat. Ovo je prelep dodatak prelepom pejzažu.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece