Kuća godine za 2015. – RIBA

01.12.2015. | Adam Williams | Gizmag

Kraljevski institut arhitekata Velika Britanije – RIBA, je objavio imena pobednika ovogodišnje nagrade za kuću godine. Nekadašnja „Manser“ medalja baca svetlo na najbolji projekat kuće u Velikoj Britaniji.

Izdižući se iznad zaoranih polja poput nekog antičkog žrtvenog oltara, kuća „Flint“ arhitektonskog biroa Skene Catling De La Peña, je izgrađena za potrebe lorda Rotčajlda. Ova nadasve interesantna kuća je smeštena na porodičnom imanju „Waddesdon“ u Bakingemširu, poznatom po impresivnoj plemićkoj kući „Waddesdon“.

Kuća „Flint“ će služiti članovima ove poznate porodice bankara kao i gostujućim umetnicima. Podeljena je na dva dela ukupne površine 580m²: veći deo koji predstavlja glavnu celinu i manji, dodatni deo.

Obe strukture (manji i veći deo) su izgrađene od kamena i prekrivene kremenom, koji je na delovima bližim zemlji taman i grublji, postepeno menjajući oblik i teksturu kako ide ka vrhu, gde je najsvetlije boje. Enterijer kuće karakteriše kombinacija kamena i jednostavnih, bledih zidova i plafona koji je na pojedinim mestima izrađen od crnog stakla kako bi reflektovao vodu koja teče ispod kuće.

Ovaj neutralni enterijer bi se nekima mogao učiniti prilično hladnim, ali sudeći po fotografijama, ako bi se ponegde dodao neki tepih, ukras i slika na zidu, onda bi sav taj kamen i staklo u neku ruku odavali blaži utisak.

„Fotografije ove građevine imaju nekakvu slikarsku, gotovo eteričnu notu,“ kažu sudije u RIBI. „Očekivanja su bila visoka kada su sudije bile u poseti ovoj kući ali fascinantno je da je taj poetički kvalitet kuće bio vidljiv i uživo. Od svih posećenih građevina, ’Flint’ je imala najjači narativ, odlično opisan od strane arhitekte i očigledan kao krajnji rezultat. Ovo je prelep dodatak prelepom pejzažu.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...
Vladimír 09.05.2021.
EU je dala subvencije i Srbiji za energetsk...
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...