Prozračni bioklimatski omotač kao fasada zgrade

24.11.2015. | Dezeen

Francuska firma BVAU je, za potrebe francuske Agencije za socijalno osiguranje (Caisse des Français de l'Etranger), izgradila produžetak zgrade sedišta Agencije, koju karakteriše interesantna staklena fasada koja se automatski otvara i zatvara u zavisnosti od klimatskih promena.

Suosnivači firme BVAU, Jérôme Villemard i Eric Bartolo su projektovali bioklimatski omotač za zgradu koji će joj pružati dovoljnu količinu prirodnog svetla kao i ventilacije, ali će joj dati i prijatan i interesantan izgled.

Toplotni senzori ugrađeni u sam omotač kontrolišu panele tako da se oni otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od spoljašnjeg vremena. „Odlučili smo da eksperimentišemo sa time kako arhitektura može rešiti pitanje kontrole toplote,“ izjavio je za portal Dezeen Jérôme Villemard.

„Ekologija je veoma dobar izgovor za ponovno razmišljanje o tome šta arhitekturu čini fundamentalnom i korisnom,“ dodaje Villemard. „Koža, tj. omotač je bitan arhitektonski element jedne zgrade, koji kreira unutrašnju klimu.“

Unutrašnjost zgrade odlikuju spratovi sa kancelarijama koje okružuju veliki centralni atrijum, što pomaže u privlačenju dodatnog svetla unutar zgrade. Pojedine kancelarije su sakrivene iza rebrastih, drvenih panela dok su druge opasane prozorima od poda do plafona.

Izdignute pasarele povezuju kancelarije i sale za sastanke sa starim delom zgrade.

„Klijent je bio veoma precizan oko brojki: koliko ljudi će tu raditi, koliko prostorija treba napraviti, koliko sala za sastanke, koliko kvadratnih metara možemo iskoristiti, kao i budžet,“ kaže Villemard.

„Povrh svega toga, mi smo odlučili da radimo na kvalitativnom umesto kvantitativnom delu projekta kako bismo mogli organizovati prostor u dva dela: onaj gde će se nalaziti zajedničke prostorije i koji će biti transparentan, i drugi deo u kome će zaposleni imati malo više privatnosti,“ dodaje on.

Betonski parking za kola i šljunkoviti delovi ukrašeni drvećem čine spoljašnji izgled oko zgrade, u nameri da se stvori „iznenađujući i minimalistički prikaz“.

„Pojedinačni delovi projekta su rešavani sa jednakom pažnjom: poslovni prostor u zgradi ali i parking za kola van zgrade, što na kraju stvara zajednički prostor sa već postojećom zgradom,“ objasnio je arhitekta.

Foto: Clément Guillaume

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...