IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Drvene kuće blizanci koje deluju kao da lebde iznad zemlje

20.07.2015. | Dezeen

Kedrove kuće, arhitekte Adama Kniba, smeštene u Vinčesteru u Engleskoj, izgledaju kao drvene kuće blizanci koje lebde iznad tla. Smeštene na parceli na kojoj se pre nalazila napuštena garaža, neobične građevine su projektovane tako da se uklope sa vizuelnim stilom okolnih kuća.

„Lebdeće“ kuće su obložene u vertikalne daske od kedrovine koje će vremenom dobiti srebrnastu patinu i one su svedočanstvo savremene arhitekture koja se takođe uspešno integriše sa lokalnom arhitekturom.

Drvene kedrove kuće imaju uske fasade i obe su završena sa tankim zabatnim krovovima. One se nalaze malo dalje od uličnog fronta, prateći regulacionu liniju okolnih kuća. Projektanti su želeli ne samo da uklope stil ove oblasti, već i da spreče direktno narušavanje privatnosti sa uličnog fronta. Iz tog razloga, arhitekte su postavili samo nekoliko prozora i trouglastih zastakljenja ispod krova koji uvodi prirodnu svetlost u kuću uz održavanje privatnosti.

Unutar kuća one su bele obojene i moderne sa otvorenim planovima koji maksimiziraju prirodno svetlo. Pošto je parcela uska, obe kuće imaju spoljašnje prostore sa strana umesto sa prednje ili zadnje strane. „Lebdeći“ efekat je pojačan noću, kada siva monolitna baza na kojoj kuće stoje nestaje u mraku.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;