Šumski dom na litici u Švedskoj

18.06.2015. | Dezeen

Stokholmski arhitektonski biro Common Office je projektovao vilu na liticu u Tornskogenu, Švedska, tako da ona glatko uklapa prirodni svet sa modernim komforom i dizajnom. Projektanti su zamislili Vilu Altonu kao Lego strukturu koja se sastoji od međusobno povezanih blokova. Pošto je kuća izgrađena na strmoj litici sa velikim stenama koje su rasute po parceli, blokovski koncept je omogućio projektantima da se prilagode ovom izazovnom terenu.

Prikladno obložena drvenim panelima, vila je izgrađena duž ose istok-zapad kako bi se omogućilo veće izlaganje suncu i obezbeđivanje pogleda na okolinu. „Kontrast između prigradskog pejzaža na jugu i netaknute šume na severu pruža lokaciji svoj identitet“, kažu arhitekte iz biroa Common Office.

„Dva različita karaktera lokacije su generisala formu, raspored i boje kuće. Ka jugu se tradicionalna bašta vile susreće sa susednom kućom. Na severu, istoku i zapadu kuća se suočava sa netaknutom prirodom“, kažu arhitekte.

Otvoreni rasporedi, čije stvaranje je olakšano sa blokovskom strukturom, stvaraju velike otvorene prostore u prizemlju i gornjem spratu. U centru vile se nalazi veliki svetlarnik, što je važna karateristika u blizini najsunčanijeg grada u Skandinaviji, Stokholmu. Švedski glavni grad dobija više sunčeve svetlosti od Londona ili Pariza i tokom leta, sunce može da sija na Stokholom i do 18 sati dnevno. Metalne rešetke su ugrađene u podove kako bi omogućile prodor svetlosti i u niže nivoe.

Dva sprata su povezana sa centralnim spiralnim stepeništem, koje vode do dve spavaće sobe. „Enterijer je skoro jedna kontinuirana soba“, kažu arhitekte. „Jedinice su postavljene tako da stvaraju malene privatne prostore u okviru ove velike sobe.“ Ako se nastavi dalje uz stepenice, dolazi se do krovnog vrta sa biljem i travama.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...