Drvena kuća N pretvara kosi teren u projektantsku prednost

28.05.2015. | Inhabitat

Japanski arhitektonski biro Roote je kreativno iskoristio nedostatke parcele u padu prilikom projektovanja drvene Kuće N u Fukuoki u Japanu. Pokrivajući promenu elevacije u iznosu od čitavih četiri metara, trouglasta parcela se kreće od širine od 16 metara do samo 4,5 metara. Arhitekte su ublažile teške uslove na parceli izgradnjom dva volumena koja se međusobno seku i koji i dalje nude dovoljno prostora za stvaranje velike otvorene bašte.

Spolja gledano, kuća za četvoročlanu porodicu deluje kao da sadrži dve odvojene strukture: niži, jednospratni volumen pored nivoa ulice i drugu zgradu koja pod oštrim uglom inkorporira drugi sprat.

Arhitekte iz biroa Roote su još više diferencirali objekat oblaganjem manjeg volumena u horizontalno orijentisane drvene letve, dok su gornji volumen obložili sa vertikalno orijentisanim drvenim letvama. Međutim, iako ne deluju tako, ova dva volumena su međusobno povezana.

Kući N se pristupa preko ulice kroz uvučena vrata koja vode do jednospratne otvorene kuhinje, dnevnog boravka i trpezarije. Za razliku od fasade od tamnog drveta, enterijer je svetao i prozračan sa belim zidovima, svetlim drvenim površinama i velikim zastakljenim otvorima.

Uprkos savremenoj estetici, tradicionalni japanski elementi su i dalje prisutni u kući, poput sobe sa strunjačama (tatami soba) sa kliznim šođi vratima.

Prirodno svetlo prodire u kombinovani prostor kuhinje i trpezarije kroz klizna vrata pune spratne visine koja se otvaraju ka osamljenom, zazidanom tremu i bašti na otvorenom.

Dečija spavaća soba i prostor za igru su smešteni pod zemljom ispod dnevnog boravka u istočnom volumenu objekta. Glavna spavaća soba i malena radna soba se nalaze na drugom spratu na zapadnoj strani.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...