Solarna Ekokapsula vam omogućava da živite vanmrežno bilo gde u svetu

25.05.2015. | Gizmag

Da li je vaš san da živite vanmrežno na bilo kom mestu po vašem izboru? Malena Ekokapsula u obliku jajeta može biti niskoenergetska kuća koju tražite. Projektovana od strane arhitektonskog biroa Nice Architecture iz Bratislave, Ekokapsula je mikro sklonište koje poseduje impresivne održive karakteristike - ultra prenosiva kuća se napaja solarnom i vetro energijom, a takođe uključuje prikupljanje i filtraciju kišnice.

Kompaktna Ekokapsula smešta sve kućne potrepštine u okviru prostora u obliku jajeta 4,5 metara dužine, 2,4 metara širine i 2,5 metara visine. Ukupna korisna površina je osam kvadratnih metara. Uprkos maloj površini, projektanti kažu da mikro sklonište može udobno smestiti dve odrasle osobe.

Portabl kuća uključuje krevet na rasklapanje, dva velika prozora koja se mogu otvarati, prostor za rad i ručavanje, tuš i klozet šolju, skladišni prostor i ugrađenu čajnu kuhinjicu sa tekućom vodom.

Ugrađena vetroturbina kapaciteta 750W i mreža visoko efikasnih solarnih panela od 2,6 kvadratna metra sa 600W izlazne moći podmiruju sve električne potrebe Ekokapsule. Dual-energetski sistem i baterije velikog kapaciteta (9,744Wh) omogućavaju rad i opstanak skloništa čak i tokom perioda niske solarne ili vetro aktivnosti. Okrugli eksterijer je optimizovan za sakupljanje kišnice. Svaka Ekokapsula teži 1.500 kilograma i može da se smesti u standardni transportni kontejner.

Trenutno su dostupni samo renderi i dijagrami Ekokapsule, ali biro Nice Architecture planira da predstavi svoj prototip na festivalu Pionira u Beču 28. maja. Projekat Ekokapsule je razvijan sedam godina i očekuje se da će kuće biti dostupne za prodaju krajem ove godine.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...