INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološki osteljiva Konzolna vikendica u Škotskoj

22.05.2015. | Dezeen

Škotski arhitektonski biro Dualchas Architects je završio još jedan lep i savremeni dom pored mora: kuću „Faire Chaolais“ (Pogled na zvuk).

Smeštena na zapadnoj obali Škotske u Moraru, ova ekološki osetljiva vikendica je izgrađena na strmoj parceli sa pogledima na Mala ostrva. Najkarakterističniji element projekta ja dramatična konzola prvog sprata koja se proteže prema moru.

Iako savremena u dizajnu, kuća „Faire Chaolais“ ima karakteristike tipologije poljoprivrednih zgrada škotskih visoravni sa svojim dvovodnim konzolnim prvim spratom koji je obložen sa drvetom.

Prizemni sprat kuće je ugrađen u padinu i završen sa zastakljeni zidovima iza kojih se kriju tri spavaće sobe i radna soba. Konzolni prvi sprat sadrži otvoreni dnevni boravak i stakleni zid okrenut ka jugu koji odvaja enterijer od spoljašnjeg pokrivenog balkona.

Drveni paneli prekrivaju strane i krov konzolnog gornjeg volumena kuće. Svetlarnici buše objekat kako bi omogućili prodor prirodne svetlosti u minimalistički enterijer, koji je završen u beloj boji sa poliranim betonskim podovima.

Kako bi umanjili gubitak toplote, arhitekte su instalirale ventilacionu opremu za rekuperaciju toplote i podno grejanje koje se napaja sa vazdušnom toplotnom pumpom.  

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;