Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike

16.04.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Profesor Boris Podreka (Boris Podrecca), rođen u Beogradu, istaknuti je evropski arhitekta, sa posebnim darom za kreativno i originalno oblikovanje prostora i revitalizaciju urbanih sredina.

U Beču, Veneciji i Štutgartu nalaze se njegovi arhitektonski biroi. Profesor je na Univerzitetu u Štutgartu, gde je i direktor Instituta za projektovanje i teoriju prostora. Gostujući je profesor u Lozani, Parizu, Veneciji, Filadelfiji, Londonu, Beču, Harvardu.

Profesor Podreka je dobitnik velikog broja nagrada, član je SANU i mnogih uglednih institucija širom sveta. Neki od njegovih glavnih radova su: Muzej moderne umetnosti Ca'Pesaro u Veneciji; Poslovna zgrada Bazelskog osiguravajućeg društva, škola u Dirmhirngasse, Biocentar i Milenijumska kula u Beču; Gradska biblioteka u Biberahu, Nemačka, Muzej primenjenih umetnosti u Limožu, javni prostori u Salcburgu, Sankt Peltenu, Otenshajmu, Veroni, Raveni...

Realizacijom projekta arhitektonsko-urbanističkog rešenja Muzeja nauke i tehnike, autora prof. Borisa Podreke, u okviru Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije, stvaraju se uslovi da se ovaj Muzej razvija u okvirima evropskog kulturnog konteksta i da postane jedna od vodećih obrazovnih institucija kao i savremeno opremljen centar zaštite, proučavanja i popularizacije dobara tehničke kulture Srbije.

Projekat idejnog arhitektonsko urbanističkog rešenja Muzeja nauke i tehnike predstavio je sam autor, profesor Boris Podreka, 15. maja 2007. godine u svečanoj sali Starog dvora.

CIMUSET 2009

U septembru 2009. godine Muzej nauke i tehnike biće domaćin Kongresa koju organizuje Međunarodni komitet naučno-tehničkih muzeja i kolekcija sveta – CIMUSET.

Tom prilikom će najviša etaža zgrade Muzeja biti adaptirana za konferencijska predavanja i izložbeni prostor za predstavljanje svih muzeja iz Zajednice naučno-tehničkih muzeja. Dvorišni deo preuzeće eksponate većih gabarita i pratećih sadržaja skupa (pauze, kokteli, itd). Razrada detalja koncepta je u toku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...