Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike

16.04.2009. | Gradjevinarstvo.rs

Profesor Boris Podreka (Boris Podrecca), rođen u Beogradu, istaknuti je evropski arhitekta, sa posebnim darom za kreativno i originalno oblikovanje prostora i revitalizaciju urbanih sredina.

U Beču, Veneciji i Štutgartu nalaze se njegovi arhitektonski biroi. Profesor je na Univerzitetu u Štutgartu, gde je i direktor Instituta za projektovanje i teoriju prostora. Gostujući je profesor u Lozani, Parizu, Veneciji, Filadelfiji, Londonu, Beču, Harvardu.

Profesor Podreka je dobitnik velikog broja nagrada, član je SANU i mnogih uglednih institucija širom sveta. Neki od njegovih glavnih radova su: Muzej moderne umetnosti Ca'Pesaro u Veneciji; Poslovna zgrada Bazelskog osiguravajućeg društva, škola u Dirmhirngasse, Biocentar i Milenijumska kula u Beču; Gradska biblioteka u Biberahu, Nemačka, Muzej primenjenih umetnosti u Limožu, javni prostori u Salcburgu, Sankt Peltenu, Otenshajmu, Veroni, Raveni...

Realizacijom projekta arhitektonsko-urbanističkog rešenja Muzeja nauke i tehnike, autora prof. Borisa Podreke, u okviru Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije, stvaraju se uslovi da se ovaj Muzej razvija u okvirima evropskog kulturnog konteksta i da postane jedna od vodećih obrazovnih institucija kao i savremeno opremljen centar zaštite, proučavanja i popularizacije dobara tehničke kulture Srbije.

Projekat idejnog arhitektonsko urbanističkog rešenja Muzeja nauke i tehnike predstavio je sam autor, profesor Boris Podreka, 15. maja 2007. godine u svečanoj sali Starog dvora.

CIMUSET 2009

U septembru 2009. godine Muzej nauke i tehnike biće domaćin Kongresa koju organizuje Međunarodni komitet naučno-tehničkih muzeja i kolekcija sveta – CIMUSET.

Tom prilikom će najviša etaža zgrade Muzeja biti adaptirana za konferencijska predavanja i izložbeni prostor za predstavljanje svih muzeja iz Zajednice naučno-tehničkih muzeja. Dvorišni deo preuzeće eksponate većih gabarita i pratećih sadržaja skupa (pauze, kokteli, itd). Razrada detalja koncepta je u toku.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...