INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Forma prati funkciju u novom bioklimatskom Prirodnjačkom muzeju u Šangaju

20.05.2015. | Arch Daily

Arhitektonski biro Perkins & Will je koristio biomimetički pristup prilikom projektovanja novog Prirodnjačkog muzeja u Šangaju, ogromnog objekta od 45.500 metara kvadratnih sa tri jedinstvene fasade i prelepim talasastim zelenim krovom.

Sveukupno dizajn oponaša nautilus školjku koja se može videti u prirodi, ali on obuhvata i nekoliko drugih komponenti koje podržavaju funkciju muzeja kao izložbenog mesta za 10.000 artefakata sa sedam kontinenata.

Nedavno završeni projekat u samom centru Šangaja se obavija oko centralnog ovalnog jezerceta koje obezbeđuje vizuelno sidrište za posetioce dok prolaze kroz spiralne izložbene prostore muzeja.

Tri fasade predstavljaju tri aspekta prirode: unutrašnji zid predstavlja ćelijsku mrežu biljaka i životinja, dok takođe prečišćava prirodno svetlo i smanjuje letnji solarni dobitak; istočni zid je prekriven sa metalnom rešetkom i biljkama penjačicama, predstavljajući Zemlju i poboljšanje mikroklime; i severni zid, koji se sastoji od kamena, imitira pomeranje tektonskih ploča i kanjona izvajanih vekovima erozije.

Bioklimatska struktura odgovara promenljivim vremenskim uslovima, a ovaj projekat poseduje izložbene prostore, 4D teatar i veliki zastakljeni atrijum. Spoljašnji izložbeni vrt produžava muzej na otvoreni prostor.

Pomerajući granice projektovanja muzeja na način koji do sada nismo videli, biro Perkins & Will uvodi sile prirode u održivi dizajn koji reciklira sive vode i prikuplja kišnicu, reguliše unutrašnju temperaturu sa geotermalnim sistemom, koristi evaporativno hlađenje, i takođe prikazuje energetske karakteristike kao deo muzejske postavke.

Smešten u Jing An parku skulptura, renovirani muzej poseduje 20 puta više izložbenog prostora od bivšeg muzeja, koji je bio omiljen među lokalnim stanovništvom. Bez sumnje će oni biti oduševljeni novim muzejom koji je remek delo samo po sebi.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;