INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stara fabrika krastavca pretvorena u prelepu kuću

12.05.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Bright Common je uočio ekološku priliku na mestu koje mnogi drugi povezuju samo sa neprijatnim mirisima. Biro iz Filadelfije, SAD, je transformisao bivšu fabriku krastavca u filadelfijskom naselju Fištaun u savremeni radni/stambeni prostor koji je skoro energetski neutralan. Projekat rekonstrukcije i konverzije je uključivao mnoge elemnte za uštedu energije, od solarnih panela do sanitarija sa malim protokom vode.

Fabrika/skladište izgrađeno 1880-tih godina je konvertovano u moderan radni/stambeni prostor za fotografa umetnina Haima Alvareza i njegovu devojku Liu Šepard. Arhitektonski biro Bright Common je prikazao industrijski karakter fabrike tako što je ostavio izloženim originalne cigle, pa čak i stari motor (deo starog servisnog lifta) koji visi iznad kuhinjskog pulta.

Međutim, novi dom i dalje postiže savremenu i svežu estetiku kroz otvoreni raspored prostora, vrhunske energetski efikasne kućne uređaje i jasan minimalistički nameštaj.

Prostrani inudstrijski objekat smanjuje gubitak toplote zahvaljujući dobro izolovanoj i zaptivenoj konstrukciji, kao i visoko efikasnoj vazduh-vazduh toplotnoj pumpi. Dvospratno visoki operabilni prostor svetlarnika i drugi prozori omogućavaju prodor prirodne svetlosti i ventilacije.

Pažljivo projektovana fasada i energetski sistemi su doneli projektu HERS rejting od 34 i stopu infiltracije od 1,97 ACH50. Zbog skoro energetsko neutralnog karaktera zgrade, radni/stambeni prostor troši samo oko 175 američkih dolara mesečno na komunalije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;