INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarna safari koliba nudi održivi luksuz u Bocvani

11.05.2015. | Contemporist

Ukoliko je odlazak na safari nešto što ste oduvek želeli, razmislite o odsedanju u Sandibe Okavango, održivoj safari kolibi u Bocvani koja se može pohvaliti sa malim ekološkim otiskom.

Nedavno otvorena safari koliba je projektovana od strane arhitekata Majkla Bojda i Nika Plumana, i ona se istovremeno uklapa u krajolik i izdvaja iz lokalne arhitektonske tipologije sa svojim zakrivljenim oblikom od drveta.

Upečatljiva i skulpturalna koliba sa 24 kreveta gleda na obale reke Sandibe, plovnom putu koji je bogat sa životinskim vrstama u rasponu od žaba do nilskih konja.

Održiva koliba nalik mahuni je podignuta na štulama i duguje svoj oblik pangolinu, ugrožena životinja koja je poreklom iz Afrike. Arhitekte su obložile zakrivljenu fasadu sa prirodnom i lokalnom šindrom i tkane mladice u pokušaju da minimiziraju ekološki otisak zgrade. Zgrada je u potpunosti bez betona, a solarni paneli obezbeđuju električnu energiju.

Zakrivljeni oblici se ponavljaju i u enterijeru kolibe takođe, sa 12 apartmana koji poprimaju izgled obešenih lastinih gnezda i velikim drvenim lukovima koji dočaravaju karakter unutršanjosti nalik katedralskom.

Solarna safari koliba se otvara prema reci kako bi se omogućila prirodna ventilacija i osvetljenje, kao i pogledi na prirodu i stanište divljih životinja. Enterijer kolibe ima minimalistički dekor kako bi se zadržao fokus na pejzažu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;