Potpuno automatizovana garaža pomaže u smanjenju emisija štetnih gasova u Turskoj

08.05.2015. | Inhabitat

Ova neverovatna potpuno automatizovana garaža izgrađena u najprometnijem okrugu Izmira, grada u Turskoj, je zapravo zelena zgrada koja pomaže u smanjenju emisija štetnih gasova uz omogućavanje parkiranja automobila na svaka tri minuta.

Ekološka struktura, projektovana od strane arhitektonskog biroa BRN Architects izgleda kao poslovna zgrada, a može se pohvaliti sa vrhunskih tehnološkim sistemom za automatizaciju koji se prostire na 11 spratova, ispunjavajući gradske potrebe za parkingom uz smanjenje emisija štetnih gasova.

Garaža se nalazi u najprometnijem okrugu grada gde se tri glavna bulevara susreću i stvaraju visok nivo zagađenosti vazduha. Garaža ohrabrljuje ljude koji dolaze u ovu oblast da se parkiraju u njoj i nastave peške ka gradu, umesto da nastave dalje vožnju kroz grad, bezuspešno tražeći parking mesto, što pomaže u smanjenju nivoa zagađenja.

Struktura je izgrađena u potpunosti od čelične konstrukcije i najviša je zgrada u Izmiru. Ima kapacitet smeštaja 280 automobila, a može da pomera četiri vozila istovremeno, parkirajući svaki automobil za samo tri minuta.

Izuzev prizemlja, javnosti nije dopušten ulaz u zgradu. Ulaz i izlaz za vozila i za ljude su dva glavna ulaza u zgradu, a drugi je projektovan pomoću mirnih tonova koji privlači ljude na uličnom nivou. Ovo je dodatno razvijeno uvođenjem velike baštenske oblasti.

Samo prizemni nivo zgrade zahteva klimatizaciju, dok su gornji spratovi izgrađeni tako da održe konzistentnu temperaturu prirodno. Pažljivo postavljanje fasadnih reflektujućih komada i obilata izolacija smanjuju toplotu popodnevnog sunca, eliminišući potrebu za dodatnim utroškom energije za klimatizaciju prizemlja.

Automobili se transportuju na sve spratove pomoću automatizovanog liftovskog sistema, što znači da se, za razliku kod tradicionalnih garaža, izduvni gasovi ne oslobađaju tokom putovanja automobila kroz garažu.

U kombinicaji sa odličnim fasadnim sistemom, ovo umanjuje izloženost ugljeničnim emisijama koje stanari obližnjih zgrada svakodnevno osećaju.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...