Perforirana fasada od cigle stvara privatne prostore usred prometnih ulica Bangkoka

06.05.2015. | Dezeen

Fasade perforiranih cigala štite stanare kuće Ngamvongman u Bankoku, projektovane od strane arhitektonskog biroa Jun Sekino, od radoznalih očiju suseda i prolaznika. Usred gusto naseljenih gradskih ulica, dom od cigle je projektovan kao urbana vila, sa privatnim terasama za uživanje u prirodi.

Tradicionalni građevinski materijal-cigla je upotrebljena kao savremena zaštita od sunca, naslagana u obrascima tako da filtrira svetlost, stvarajući izolovanost i pomerajući granice materijala kako bi napravila ovaj jedinstveni dom u prestonici Tajlanda.

S obzirom da cena zemljišta u Bangkoku neprestano raste, biro Jun Sekino se odlučio za ciglu kao jeftini građevinski materijal kako bi ostao u okviru budžeta. Umesto da bude izgrađen tradicionalno, dom je projektovan tako da koristi ciglu na drugačiji, pametniji način.

Arhitekte su stvorile filigran od zidova od cigala koji okružuju spoljašnje oblasti, a koje deluju kao zaštitni elementi i filtriraju svetlost u enterijer. Tokom dana, površine perforiranih zidova od cigala bacaju mnoštvo egzotičnih senki koje ispunjavaju prostor sa geometrijskim šarama. Perforirane cigle su takođe korišćene na fasadi kako bi se celokupan dizajn kuće i dvorišta spojio u jednu celinu.

Debeli zidovi od cigle takođe funkcionišu kao prirodni izolator, blokirajući jako tropsko sunce, i pomažući u održavanju hladnijih temperatura u unutrašnjosti. U prizemlju se nalaze dnevna soba, kuhinja i spavaća soba, koje su podeljene sa drvenim stepeništem, obojenim tako da odgovara spoljašnjoj cigli.

Na spratu kuće su smeštene dve dodatne spavaće sobe koje izlaze na terase sa pogledima na dvorište i ulice iza obodnog zida od cigle. Unutrašnje dvorište održava kuću i spoljšanje prostore privatnim, kao i u senci.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...