Kuća na plaži sa zelenim krovom generiše više energije nego što koristi

22.04.2015. | Dornob

Kuća na plaži arhitektonskog biroa Nathan Good Architects ima previše zelenih priznanja tako da ne može sve da ih pomenemo - pored svog zelenog krova, energetski efikasnog dizajna i materijala održivog porekla, ona je takođe i net-zero. I ona ima predivne poglede na okean.

Čudesni dom ima veći broj ručno rađenih detalja i odiše ljubavlju prema prirodi, što je bio jedan od glavnih ciljeva vlasnika. Ona je takođe projektovana da traje generacijama koje dolaze i predstavlja model za održivu gradnju.

Ova kuća otvorenog plana sa tri spavaće sobe se nalazi na plaži Kenon u Oregonu, SAD, i koristi prednosti predivnih pogleda koji se pružaju sa njene lokacije. Vlasnici su tražili od arhitekata dom koji bi trajao decenijama i koji bi izražavao njihovu ljubav prema prirodi.

Tokom procesa projektovanja, arhitekte su se odlučile da kuću učine što je više moguće zelenom. Jednospratni dom koristi pasivni solarni dizajn zarad maksimiziranja sunčeve energije za grejanje i osvetljenje. Veoma izolovani i zaptiveni omotač napravljen od izolovane betonske oplate (ICF) služi kao osnova za energetski efikasne strategije doma.

Sistem grejanja u domu koristi prednosti solarnih toplotnih bojlera, geotermalne energije, rekuperatora toplote i visoko efikasnih toplotnih pumpi. Fotonaponski sistem kapaciteta 5,9kW na krovu generiše dovoljno struje za kuću, dok veza sa elektromrežom omogućava razmenu struje. Zeleni krov posađen sa sedumom, divljim jagodama i travom pruža dodatnu termoizoalciju, apsorpciju kišnice i otpornost na požar.

Kuća je izgrađena sa održivim materijalima uključujući FSC sertifikovano drvo, recikliranu građu, leteći pepeo i druge reciklirane materijale. Objekat zapravo generiše više energije nego što mu je potrebno, a 2005. godine biro Nathan Good Architects je dobio Nagradu zeleni dom američke Nacionalne asocijacije graditelja.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...