INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Konzolni dom koristi prednost male i kose parcele

20.04.2015. | Design Milk

Arhitektonskom birou Chris Pardo Design: Elemental Architecture nisu strane problematične parcele i izazovi koji prostiču prilikom projektovanja objekata na njima. Tako da kada su vlasnici malene, strme parcele prepune vegetacije u Kirklandu, Vašington, SAD, želeli prostranu kuću od 300 metara kvadratnih koja se uklapa sa okolnim kućama i pruža mesta za pristup vozila, rešenje se pronašlo u pametnoj integraciji konzole.

Korišćenjem korten (Corten) čelika i izloženog betona, arhitektonski biro je stvorio dom koji spaja ekološko življenje sa predivnim dizajnom.

Grad ograničava iskopavanja na strmim zasađenim parcelama, pa su arhitekte morale da pronađu rešenje za stvaranje velike kuće na malom parčetu zemlje. Rešenje je bilo da se stvori manji volumen prizemlja sa velikim, konzolnim volumenom na vrhu koji se proteže skoro 10 metara iznad kolskog prilaza. Ne samo da ovo omogućava stvaranje više kvadrata u kući, već i minimizira uticaj na zemljište.

Kako bi smanjili potrošnju energije, arhitekte su postavili LED osvetljenje, a pametna kuća se kontroliše preko ugrađenih iPadova na svakom spratu rezidencije.

Kako bi se iskoristili pogledi koji se pružaju, struktura ima velike prozore i otvoreni plan koji pruža odlične poglede na centar Sijetla. I gornji i donji nivoi kuće imaju velike bašte koje se okreću ka gradu i krovnu baštu koja poseduje ognjište.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;