Kuća šest zidova je nerazmetljiva betonska rezidencija na kamenitoj obali Švedske

13.04.2015. | Dezeen

U maloj čistini između borova na švedskoj obali se nalazi Kuća šest zidova - jednostavna i elegantna betonska kuća koja nudi mirne poglede na Baltičko more kroz drveće.

Arhitekta Arhov Frik je projektovao ovu rezidenciju za par koji je želeo da iskoristi primorsku lokaciju. Napravljena prvenstveno od šest betonskih zidova, kuća se uklapa u stenoviti pejzaž, stojeći među borovima bez nametanja.

Kuća se nalazi u priobalnom području Salstjo Bo u Švedskoj, popularnom mestu za vikendice. Na južnoj fasadi kuće, betonski zid pruža privatnost od prilaznog puta, dok je severna fasada kuće pokrivena sa staklom pune spratne visine kako bi usmerila poglede na okean i propustila tone svetlosti u dom.

Šest betonskih zidova se proteže preko dve fasade deleći usputno unutrašnji prostor, odakle zapravo potiče ime kuće. Neki od prostora u sobi zauzimaju oba sprata kuće, dok su ostali prostori podlejni u dva sprata sa betonskom pločom. Dnevna soba ima visok plafon koji se proteže duž cele širine kuće, dok spavaće sobe i kuhinja zauzimaju jedan sprat.

„Rezultat je niz različitih tipova prostora sa specifičnim karakteristikama: uski i visoki ulaz, prostrana kupatila, spavaće sobe kao balkoni, krovna terasa među borovima, intiman trpezarijski prostor i ogromna dnevna soba sa obiljem svetlosti“, rekao je arhitekta.

Za razliku od geometrijskog oblika pravouganika kuće, kružne stepenice u enterijeru pružaju pristup prvom spratu, a kružni krovni svetlarnik omogućava još više prodora prirodne svetlosti u dom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...