Kuća šest zidova je nerazmetljiva betonska rezidencija na kamenitoj obali Švedske

13.04.2015. | Dezeen

U maloj čistini između borova na švedskoj obali se nalazi Kuća šest zidova - jednostavna i elegantna betonska kuća koja nudi mirne poglede na Baltičko more kroz drveće.

Arhitekta Arhov Frik je projektovao ovu rezidenciju za par koji je želeo da iskoristi primorsku lokaciju. Napravljena prvenstveno od šest betonskih zidova, kuća se uklapa u stenoviti pejzaž, stojeći među borovima bez nametanja.

Kuća se nalazi u priobalnom području Salstjo Bo u Švedskoj, popularnom mestu za vikendice. Na južnoj fasadi kuće, betonski zid pruža privatnost od prilaznog puta, dok je severna fasada kuće pokrivena sa staklom pune spratne visine kako bi usmerila poglede na okean i propustila tone svetlosti u dom.

Šest betonskih zidova se proteže preko dve fasade deleći usputno unutrašnji prostor, odakle zapravo potiče ime kuće. Neki od prostora u sobi zauzimaju oba sprata kuće, dok su ostali prostori podlejni u dva sprata sa betonskom pločom. Dnevna soba ima visok plafon koji se proteže duž cele širine kuće, dok spavaće sobe i kuhinja zauzimaju jedan sprat.

„Rezultat je niz različitih tipova prostora sa specifičnim karakteristikama: uski i visoki ulaz, prostrana kupatila, spavaće sobe kao balkoni, krovna terasa među borovima, intiman trpezarijski prostor i ogromna dnevna soba sa obiljem svetlosti“, rekao je arhitekta.

Za razliku od geometrijskog oblika pravouganika kuće, kružne stepenice u enterijeru pružaju pristup prvom spratu, a kružni krovni svetlarnik omogućava još više prodora prirodne svetlosti u dom.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...