Kuća u Dalasu izgrađena od 14 transportnih kontejnera

09.04.2015. | Dwell

Kuće izgrađene od transportnih kontejnera su uvek impresivne, a ovaj teksaški dom, izgrađen od njih 14, je dokaz koliko ti građevinski materijali mogu biti praktični. Majkl Goden, šef dizajn biroa M Gooden Design, je angažovan od strane Barbare i Meta Munija da projektuje njihov dom snova u Dalasu, a rezultat je ništa manje nego zapanjujući.

Prostrana kuća od 344 metara kvadratnih je otvornog koncepta, sa različitim životnim prostorima ocrtanih okvirima. U prizemlju od 93 metara kvadratnih, crni polirani betonski podovi stvaraju divni kontrast sa jasnim belim zidovima, kao i osnovnim bojama koje se koiste u naglašenim panelima i nameštaju.

Visoki, uski prozori omogućavaju prodor zapanjujuće količine prirodne svetlosti, a trakasto osvetljenje na plafonu pruža dovoljnu vidljivost kada zađe sunce. U nekim delovima kuće, valoviti čelik na plafonu je ostavljen izložen kao podsetnik na originalnu svrhu transportnih kontejnera.

Transportni kontejneri nisu poznati po svojoj dobroj termoizolaciji, te je korišćena termoizolacija u peni i to između građevinskih slojeva kako bi se unutrašnje temperature zadržale na udobnom nivou, posebno tokom vrelih leta u Teksasu.

Drvo se obimno ističe na celom prvom spratu, gde podovi od bledog javora pomažu u činjenju prostora svetlijim, uvećavajući prirodno svetlo koje prodire u dom. Iako je većina kuće ostavljena otvorena i bez vrata, spavaće sobe ipak imaju vrata - i to originalna vrata kontejnera.

Omaž originalnoj industrijskoj prirodi kontejnera je odat po celoj kući, sve do razigranog korišćenja stare kutije za alat za kamione u glavnoj spavaćoj sobi: ona je pretvorena u lavabo, a njene hromirane površine se lepo dopunjuju sa mermerom, drvetom i staklom koji se nalaze oko nje.

Još jedan transportni kontejner je korišćen za stvaranje dvospratne kule sa staklom na prednjem delu koja se nalazi u zadnjem delu zgrade. Kula gleda na dugačak, uski bazen za plivanje koji odražava oblik kule u sebi.

Kako bi krunisali ovo remek delo kontejnerske arhitekture, arhitekte su postavile krovnu terasu od 130 metara kvadratnih koja se proteže duž kuće, nudeći poglede na obližnje jezero Vajt Rok.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...