INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Udobna kuća u Japanu je osamljeni prostor u sred prometnog naselja

06.04.2015. | Dezeen

Kako projektovati kuću koja obezbeđuje visok nivo privatnosti u gusto naseljenom naselju poput ovog u Šiga prefekturi u Japanu? Lokalni arhitektonski biro FORM, predvođen arhitektom Kouičijem Kimurom, stvorio je prelepu kuću koja je okrenuta ka unutrašnjem delu parcele i sa nekoliko strateški postavljenih prozora koji su okrenuti ka uskoj ulici i okolnim objektima.

Arhitekta Kimura je stvorio niz prostora obavijenih sa minimalističkim fasadama koje štite privatnost porodice. On je integrisao nameštaj u arhitekturu, sa malim nišama koje funkcionišu kao klupe.

Otvorena dnevna soba dominira u prizemlju, dok su tri spavaće sobe i hodnik sa kupatilom smešteni u ostatku prostora kuće. Stepenište povezuje ulazni deo sa prvim spratom kuće, koji se proteže ka prednjem putu.

Dok uski prozori obezbeđuju optimalne nivoe privatnosti, svetlarnik lociran iznad dnevnog boravka donosi dodatno prirodno osvetljenje i nadoknađuje nedostatak fasadnih otvora. Kako bi stvorio dinamičan prostor, arhitekta je koristio različite visine plafona u celoj kući.

Suptilni detalji se mogu pronaći u dizajnu vitkog sivog rukohvata glavnog stepeništa, završnoj obradi zidova sa drvenim elementima koji odvajaju sobu za hobije od dnevnog boravka i malih uvlačenja unutar unutrašnjih površina pregrada.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;