INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna poslovna zgrada sa zelenim krovom u Poljskoj

24.03.2015. | Arch Daily

Varšavski arhitektonski biroi KAMJZ i Kurylowicz & Associates su osvojili međunarodni arhitektonski konkurs za projektovanje poslovne zgrade mešovite namene, koja je deo strategije razvoja Gdanjsk centralne poslovne zone u Poljskoj. Održivost je bio glavni fokus prilikom projektovanja ove zgrade, a to se odlikuje i u postavci solarnih panela, reciklaži vode i bujnim zelenim krovovima.

Nova centralna poslovna zona Gdanjska će biti smeštena duž glavne ose gradski puteva i železničkih pravaca i u neposrednoj blizini mora i univerzitetskog kampusa. Predložena poslovna zgrada iskorišćava većinu okolnog urbane gustine sa programom mešovite namene.

Zgrada će se sastojati od deset spratova poslovnog prostora, dva sprata podzemnih parkinga, kao i tri sprata puna sa maloprodajnim prostorima, prostorima za razonodu i sport, kao i društvenim centrima. Vidikovac i bistro se nalaze na četrnaestom spratu i nudiće predivne poglede ka moru i gradu.

Energetski efikasna i zastakljena zgrada poprima oblik slova H kako bi optimizovala vertikalnu komunikaciju i stvorila veće mogućnosti za samo-zasenčenje i prirodnu ventilaciju. Kišnica će biti sakupljena i reciklirana za potrebe navodnjavanja zelenih krovova.

Vertikalni metalni elementi koji oblažu fasade zgrade u različitim veličinama i debljinama će takođe služiti kao akustična barijera i zaštitni elementi od sunčeve svetlosti.

„Projekat će uzeti u obzir rešenja koja pomažu i čuvaju okolnu životnu sredinu, iskorišćavaju njen potencijal do maksimuma i štite objekat od samog ambijenta“, kaže se u saopštenju arhitektonskog biroa KAMJZ.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;