„Pećina“ je predivna vila od nabijene zemlje

13.03.2015. | Dezeen

„Pećina“ je predivna vila od nabijene zemlje projektovana od strane biroa Greenfield koja se usklađuje sa okolinom prirodnog parka Maderas del Carmen u Meksiku. Izgrađena za korišćenje osoblja na licu mesta, prostrani kompleks kombinuje zidove od naslagane kamena sa onim od nabijene zemlje radi zadržavanja prijatne unutrašnje temperature.

Vila „Pećina“ pored kamenih zidova i zidova od nabijene zemlje, poseduje staklene zidove punih spratnih visina. Ova prelepa multifunkcionalna zgrada je otvorena po planu i gostoljubiva, sa zamagljenim granicama između spoljašnjih i unutrašnjih prostora.

Vilu od kamena i nabijene zemlje koriste naučnici i istraživači kao mesto za opuštanje, održavanje sastanaka, ili čak i za dremanje. U celoj kući su smeštene prostorije nalik dnevnoj sobi i trpezariji koje su opuštene u karakteru, pružajući istraživačima udobna mesta za sastančenje ili opuštanje.

„Pećina“ je smeštena na velikom zaštićenom prirodnom rezervatu u Meksiku, a napravljena je od materijala koji su lokalnog porekla, koristeći reciklirane i prirodne materijale, koji su u interakciji sa prirodnim pejzažom oko nje.

Veliko kamenje i male stene su korišćene za pravljanje bogatih zidova na dve strane vile koji hlade unutrašnjost. Biro Greenfield je nastavio korišćenje prirodnog materijala korišćenjem nabijene zemlje za pravljenje ostalih zidova.

Oba materijala su vidljiva u enterijeru i eksterijeru vile, igrajući se sa svojom prirodnom estetikom. Biro je takođe koristio reciklirani valoviti metal i drvnu građu koja potiče iz starih železničkih pruga. Pored njih, u izgradnji su korišćeni i beton i drvo.

Spokojna, prirodna atmosfera u vili je završena sa staklenim zidovima visina od poda do plafona koji se otvaraju ka spoljašnjim prostorima koji nadgledaju obližnje planine Sijera Madre.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...