INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kamena i staklena Torispardon kuća je moderna verzija tradicionalnih škotskih seoskih domaćinstava

10.03.2015. | Dezeen

Ova kamena kuća u škotskim visoravnima se sastoji od dve tradicionalne strukture povezane sa modernim dodatkom od drveta i stakla. Zgrada, projektovana od strane arhitekata Stjuarta Arčera i Liz Marinko, ima za cilj da zameni urušenu kolibu i seosku kuću sa strukturom koja je i moderna i klasična istovremeno.

Kuća je inspirisana keltskom reči Tor, koja opisuje naslagano kamenje na vrhu brda. Zgrada podseća na tradicionalnu kamenu arhitekturu i kombinuje je sa savremenim materijalima i oblicima. Arhitekte su umetnule staklene kutije između tri postojeće strukture i, zahvaljujući svom transparentnom kvalitetu, dodatak poboljšava vizuelno razdvajanje kamenih struktura.

Oni su angažovali lokalne zidare i koristili reciklirani granit i bazalt iz prvobitnih objekata za izgradnju spoljašnjih zidova. Zahvaljujući visokoj termalnoj masi zidova, zgrada upija i oslobađa toplotu polako i održava ravnomerne unutrašnje temperature. Lokalno drvo ariša je korišćeno i ono upućuje na lokalnu seosku arhitekturu.

„Koliba i seoska kuća odaju omaž tradicionalnoj kamenoj arhitekturi, dok je vezna zgrada savremena u obliku, ali je namerno podređna drugim strukturama“, izjavile su arhitekte.

Pored uobičajenih stambenih prostora i spavaćih soba koji se nalaze u porodičnoj kući, zgrada uključuje i sobe za goste koje mogu biti zatvorene od ostatka imovine. Kuća se može koristiti kao udobna porodična kuća, kao i mesto za razna okupljanja.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;