INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Beču će se graditi najviši drveni neboder na svetu

04.03.2015. | The Guardian

Arhitektonski biro Rüdiger Lainer and Partner je predstavio planove za gradnju najvišeg drvenog nebodera na svetu u oblasti Seestadt Aspern u Beču. Neboder HoHo će biti visok 85 metara koji će se prostirati na 24 sprata i sadržaće hotel, stanove, restoran, velnes centar i kancelarije. Čitavih 76 odsto strukture će se graditi od drveta, što će spasiti fenomenalnih 2.800 tona emisija ugljen-dioksida koji se proizvodi u sličnim objektima izgrađenim od čelika ili betona.

Govoreći za Gardijan, nosilac projekta Karolina Palfi iz kompanije Kerbler je objasnila: „Mislim da je važno da sada svi počnu da misle na različite načine. Imamo drvo, koje je savršen građevinski materijal za izgradnju. Ono je korišćeno pre 200 godina i bilo je savršeno tada, a savršeno je i sada.“

Ne samo da je materijal pogodan za izgradnju takvog objekta, već je on i radikalno više ekološki od betona. Prema istraživanju sa Univerzieta Kolumbija, proizvodnja cementa (ključnog sastojka betona) nosi neverovatnih pet odsto od svih globalnih emisija ugljen-dioksida. Drveće, s druge strane, aposrbuje ugljen-dioksid dok raste, pa ukoliko je drvo održivog porekla ono može poslužiti kao ekološki alternativni građevinski materijal.

I tako bi neboder HoHo mogao, samo po sebi, spasiti 2.800 tona emisija ugljen-dioksida, što je ekvivalentno vožnji automobila 40km dnevno u narednih 1.300 godina, kažu arhitekte. Ovo je svakako impresivno poređenje, pod pretpostavkom da ne vozite električni automobil.

Postoji, međutim, jedna značajna mana drveta u odnosu na beton: ono nije baš otporno na vatru. Bečka vatrogasna služba je izrazila svoju zabrinutost, i sada radi zajedno sa biroom Rüdiger Lainer and Partner kako bi osigurali da je projekat u potpunosti zaštićen od požara, što uključuje mere kao što su „pouzdaniji sprinkler sistemi“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;