INFONET-468X60-BANNER

Treća kuća od Sunca je pasivno minimalističko prebivalište u Poljskoj

02.03.2015. | Inhabitat

Poljska arhitektonska firma Le 2 Workshop je projektovala Treću kuću od Sunca, energetski efikasnu pasivnu kuću u poljskom gradu Lođu. Izazovni uslovi na licu mesta su inspirisali arhitekte da stvore jedinstveni i asimetrični plan za jednospratnu kuću, koji se sastoji od dva volumena u obliku slova L spojenih u sredini sa zajedničkim dnevnim prostorom.

Minimalistički dizajn je pojačan sa crnom i belom šemom boja fasade. Zapadno krilo Treće kuće od Sunca je obojeno u crnu boju, dok je istočno krilo kuće ofarbano u belu boju.

Klijenti su želeli ekološku kuću ispunjenu sa prirodnom svetlošću i osećaju prostornosti. Kao rezultat, arhitekte su izučile putanju sunca kako bi stvorili projekat koji optitmizuje pasivne strategije projektovanja. Plasman svake prostorije u kući od 280 metara kvadratnih površine je odrađen prema putanji sunca.

Kao i njegova minimalistička spoljašnjost, enterijer doma je slično uzdržan sa ograničenom paletom materijala belih zidova, podova od crnih pločica i drvenih obloga. Prirodno svetlo prodire u kuću kroz velike prozore.

Glavni ulaz se otvara ka dnevnoj sobi otvorenog plana, trpezariji i kuhinji, koji su smešteni u srcu zgrade. Manje levo krilo kuće smešta spavaće sobe za dvoje dece. Veće desno krilo sadrži glavnu spavaću sobu, garažu, kao i sobu za stoni tenis.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;