PRIJAVA-468X60-BANNER

Višeporodična kuća u Teksasu će održavati prirodno hladnoću zahvaljujući konstrukciji od nabijene zemlje

24.02.2015. | Evolo

Novi projekat arhitektonskog biroa Barker Freeman Design Office je kuća u Marfi, Teksas, koja će svoje stanare održavati rashlađenim na prirodan način. Višeporodična kuća je napravljena od tri strukture koje su delimično uronjenje u konstrukciju od nabijene zemlje koja se usklađuje sa teksaškim pejzažom.

Zajedno sa zelenim površinama i zajedničkim amfiteatrom, održivi kompleks će se koncentrisati oko unutrašnjeg dvorišta koje će stanarim pružiti mesto za bežanje od pustinjskih vrućina.

Biro Barker Freeman je projektovao Marfa kompleks crpeći inspiraciju iz pustinjskog pejzaža i izdižućim stenovitim formacijama, te ovaj kompleks izlazi iz tla nalik lokalnom pejzažu. Imajući ovo u vidu, arhitetke su se okrenule drevnoj građevinskoj praksi, koristeći nabijenu zemlju kao način za integraciju strukture, uz istovremeno korišćenje prirodne izolacije radi hlađenja unutrašnjosti na održivi način. Na pustinjskom sunce, slojevi nabijene zemlje prirodno izvlače toplotu iz domova, održavajući računa za klimatizaciju niže nego u drugim, sličnim strukturama.

Stambene jedinice izlaze na centralno dvorište izgrađeno pod uglom kako bi se stvorio potencijalni prostor za performanse u kome stanari mogu uživati. Niz stepenica na blagoj padini mogu poslužiti i kao amfiteatarska sedišta, kao i staza za šetnju. Stepenište se prostire van kompleksa, uokvirujući i spajajući kompleks sa okolnim pejzažom.

Radijalna čelična konstrukcija se proteže iz svake stambene jedinice i spaja zajedno u centralnom dvorištu. Ova konstrukcija prikuplja dragocenu kišnicu i usmerava je u sabirnu cisternu.

Korišćenjem održivih principa, kompleks Marfa sarađuje zajedno sa teksaškim pejzažom kako bi zadržao svoje stanare rashlađene i pružio im udobno mesto na pustinjskom suncu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;