Da li biste voleli da odsednete u ovom hotelu inspirisanom oblikom zmaja?

23.02.2015. | Arch Daily

Zgrade širom sveta su projektovane tako da izgledaju kao oblici koji se nalaze u prirodi, ali mali broj njih je inspirisan izmišljenim životinjama. Hotel Go Mir, koji je otvoren prošlog meseca u Južnoj Koreiji, je jedan od tih retkih zgrada.

Prezime investitora je Go, a reč „Mir“ znači zmaj na korejskom, tako da bi se ova zgrada prigodno prevodila kao „Goov zmaj“. Doduše, moraće malo bolje da gledate kako biste videli predstavu zmaja u obliku zgrade, koji je ujedno ugaon i razigran u isto vreme.

Projekat hotela je radilo južnokorejski arhitektonski biro Moon Hoon. Struktura inspirisana zmajem se nalazi u Jeju, ostrvu južno od Korejskog kopna, koja je u velikoj meri popularna destinacija za odmor.

Zašto uopšte oblik zmaja? Hotel se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od poznatog turističkog mesta koje se zove „Yongdoam“ (zmajeva glava), koje je bazalitna formacija koja liči, pogodili ste, na glavu zmaja.

Ova bizarna crno-crvena gradnja pored hotela smešta i kafe koji zauzima deo prizemlja. Projektantski tim i investitor su se dogovorili da je izgradnja verikalno pravi način gradnje za ovu posebnu sredinu, obezbeđujući time i poglede na more i planinu Hala.

Unutar objekta sve drečave ideje o zmajolikosti otpadaju. Ono što ostaje su jednostavne, uređene sobe i dobar osećaj smirenosti. Hotel Go Mir nije luksuzni prostor, već mesto za nesmetano odmaranje.

Zgrada, koja smešta kafić, hotel, kao i dom za investira i njegovu porodicu, je izgrađen sa malim budžetom od 600 miliona KRW, što je oko 500.000 evra. Arhitekte kažu da je ograničeni budžet bio izazov, ali izgleda da su uspeli da inkorporiraju sve tri željene funkcije u jedan prostor, i to neprimetno.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Aleksandra 16.05.2021.
Gde mogu i kada da se prijavim za zamenu st...
Boki 16.05.2021.
Kako se i gde prijaviti?
Vesna 12.05.2021.
Kako se prijavljuje na subvenciju za zamenu...
Jovana 12.05.2021.
Gde mogu da se prijavim za promenu stolarij...
Miomir Mijić 10.05.2021.
Neki od tih čuvenih svetskih arhitekata su ...