INFONET-468X60-BANNER

Karakter i trajnost recikliranih drvenih podova

20.02.2015. | Buildipedia

Šta je to što čini reciklirano drvo tako privlačnim? Njegova privlačnost je mnogo više od patine koja je dobijena tokom svih godina upotrebe drveta kao građevinskog materijala - karakter povezan sa starim drvetom je počeo da se razvija kada je stablo bilo još u šumi.

Drvo korišćeno pre više od jednog veka u izgradnji starih ambara, fabrika i skladišta širom Sjedinjenih Američkih Država je sada jedan od najpoželjnijih i najtraženijih sirovih materijala u industriji podova. Stari reciklirani drveni podovi su popularni za stambene i poslovne primene, i oni su prihvaćeni od strane arhitekata i dizajnera zbog svoje istorije, kvaliteta, karaktera i ekoloških koristi.

„Nova drvna građa se ne može nikako uporediti sa bojom, patinom, trajnošću, teksturom i ekološkom održivošću meliorisanog drveta“, kaže Sem Sajks, predsednik kompanije Old Barn Reclaimed Wood iz Ričmonda, Virdžinija, SAD. „Meliorisano drvo koje se danas koristi je prvobitno isečeno iz ne-poljoprivrednih starih šuma. Staro drvo je estetski i kompozicionio drugačije od drveta dobijenih iz današnjih šuma.“

Prema Sajksu, meliorisano drvo je trajnije i stabilnije nego drvo gajeno u današnjim šumskim gazdinstvima, pa čak i drvo iste vrste. „Drvo koje menja svrhu i koje dolazi iz starih struktura je sečeno u konkurentnom šumskom okruženju koje je bilo prepuno sa masivnim starim stablima - u većini slučajeva, drveće je bilo nekoliko stotina godina staro, a ponekad i hiljade“, kaže on.

„Kada drveće dostigne punu zrelost i raste bez prisustva bolesti i deforestacije, nastaje zanimljiv fenomen u hemijskom sastavu ovog drveta - ono razvija više srži (jezgro drveta je veće).

Jezgro drveta je čvrsto, tamno drvo u centru stabla koji više ne učestvuje u transportu vode i hranljivih materija iz tla do korena i lišća. Pošto se ovo jezgro više ne koristi za životne funkcije stabla, ono teži da bude mnogo suvlje i stabilnije od spoljašnjih prstenova (beljike) - dakle, što imamo više jezgra drveta, dobijamo trajniju i stabilniju građu, što rezultira u krajnjem proizvodu višeg kvaliteta.

Pored prednosti u svojoj izdržljivosti, starije drveće sa više jezgra takođe daju specifične estetske kvalitete. „Jezgro drveta karakteriše bogata boja i šablon godova koji se ne mogu reprodukovati sa manje zrelijim drvećima“, kaže Sajks. „Bogata boja i usko raspoređeni prstenovi daju meliorisanom drvetu jedinstven izgled i karakter.“

Prilikom pripreme meliorisanog drveta za upotrebu kod unutrašnjih podova, kompanija Old Barn Reclaimed Wood primenjuje mukotrpan postupak kako bi osigurala kvalitet krajnjeg proizvoda. „Prvi korak u našem poslu je ispitivanje cele građe sa detektorom metala, potom uklanjanje svih eksera, vijaka i gvožđa koji se mogu naći u starom drvetu“, kaže Sajks. „Ovo je težak proces, u najmanju ruku.“

Nakon ispitavanja prisustva metala u građi, one se slažu na takav način da budu pravilo osušene u peći. Sušenje građe u peći ima dve svrhe, kaže Sajks. „Prvo, ono spušta sadržaj vlage drveta na razuman nivo kako bi se stabilizovalo i minimiziralo kretanje“, kaže on. „Drugo, ono steriliše drvo kako bi se osiguralo da je drvo bez živih insekata koji se mogu kriti ispod površine drveta.“

Kao deo ovog procesa sterilizacije, kompanija Old Barn Reclaimed Wood polako podiže temperaturu peći za sušenje sa oko 60 stepeni na oko 70 stepeni Celzijusa. „Kako bi se pravilno sterilisalo drvo, građa mora ostati na temperaturi na većoj od 60 stepeni Celzijusa u trajanju od 24 sata“, kaže Sajks.

Nakon sušenja i sterilizacije drveta, kompanija zatim struže građu. „Postoje razne vrste prekrasnih deformiteta ispod površine starog drveta, a struganje pomaže u otkrivanju tog prelepog ostarelog karaktera drveta“, kaže Sajks.

Nakon struganja, građa se seče na mere sa testerom i zatim oblikuje sa mašinom za oblikovanje građe (u ovom primeru kompanija Old Barn Reclaimed Wood koristi mašinu tipa Weinig), koja pravi profil pera i žljeba.

Nakon oblikovanja, građa prolazi kroz niz procesa koji oblikuju krajeve radi lakše postavke poda. Finalni koraci u procesu uključuju pakovanje dasaka na palete i njihova isporuka kupcu.

Kao što možete očekivati zbog imena, kompanija Old Barn Reclaimed Wood Co. nabavlja većinu svog meliorisanog drveta iz ambara širom Sjedinjenih Američkih Država. „Ambari izgrađeni početkom i sredinom 19. veka su obično građeni od drveća koje je bilo dostupno na licu mesta, a često sadrže hrast, hikori, lešnik, brest i jelu“, objašnjava Sajks. „Drvo korišćeno u ovim starim štalama je lepo i izdržljivo, što ga čini idealnim za upotrebu kao materijal za oblaganje podova.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;