INFONET-468X60-BANNER

Zeimuls centar sa zelenim krovovima se savršeno uklapa u letonski pejzaž

18.02.2015. | Inhabitat

Zeimuls centar za kreativne usluge Istočne Letonije je projektovan kao predlog za međunarodni konkurs za projektovanje inovativnog i kreativnog okruženja koje bi ohrabrilo mlade diplomce da se vrate i žive u gradu Rezekne posle studija. Letonski biro, SAALS Architecture, je ukopao centar u okolni teren i stvorio nesmetane poglede ka obližnjem dvorcu i crkvi.

Zgrada je smeštena na rubu istorijskog centra grada okrenuta prema srednjovekovnom dvorcu sa očuvanim ruševinama, koje su glava turistička atrakcija grada.

Upravo je topografija lokacije inspirisala arhitekte da pozicioniraju zgradu unutar terena, tako da peta fasada (geometrijski trouglasti zeleni krov) bude glavna karakteristika strukture.

Zeimuls centar je struktura izloženog, monolitnog betona, koji je omalterisan u eksterijeru. Većina prostorija su pravougaone osnove, a dramatične tavanice od izloženog betona i promenljive geometrije prozora stvaraju osećaj različitosti i posebnosti prostora. Nova struktura je sastavni deo postojećeg dramskog pejzaža.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;