INFONET-468X60-BANNER

Lažna konzola: Betonska kuća koja deluje da lebdi iznad stakla

19.01.2015. | Dornob

Kuća La Punta, delo arhitektonskog biroa Central de Arquitectura, na prvi pogled deluje kao da konzolno lebdi iznad zemlje sa svojom masivnom betonskom konstrukcijom, iako se ova iluzija dobija zahvaljujući prizemlju koje je u potpunosti obloženo u staklu.

Dve pravougaone prozme su postavljene jedna preko druge kako bi stvorile oblik „L“, sa podzemnog garažom, prizemljem koje sadrži sve zajedničke prostorije i drugim nivoom koji sadrži privatne spavaće sobe.

Kuća je smeštena u Meksiko Sitiju i okružena je sa zelenilom, što stanarima pruža osećaj boravka u prirodnijem ambijentu. Teški, pravolinijski betonski volumen drugog sprata štrči preko staklenog dnevnog boravka, koji se povezuje sa bazenom i travnjakom. Balkoni na drugom spratu su zasađeni sa zelenilom kako bi se povećao efekat divljeg okruženja.

Unutar kuće, teksturisani beton je u čistoj suprotnosti sa čelikom, staklom i drvetom raznih nijansi. Zajednički prostori se prodružuju u drugi čvrsti pravougaonik postavljen pod upravnim uglom u odnosu na „lebdeći“ betonski volumen, a on smešta porodični boravak, kuhinju, trpezariju, dnevnu sobu i trem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;