Tehnološki park Obidos uokviruje portugalski krajolik

19.01.2015. | Inhabitat

Centralna zgrada Tehnološkog parka u Obidosu, malom istorijskog gradu blizu Lisabona, je monolitna kvadratna struktura koja uokviruje komad pejzaža i smešta kreativne start-up kompanije. Arhitekta Horhe Mealha, autor Tehnološkog parka, je osvojio međunarodni konkurs za projektovanje ove strukture još 2010. godine.

Projekat ima za cilj da poveća prisustvo zelenih površina. Ovaj stav je odredio ukupan oblik zgrade, što je stvorilo veliku pjacu u centru seoskog okruženja.

Centralni prostor liči na poznate prostore sličnih konfiguracija, kao što je Pjaca San Marko u Veneciji, Pjaca Navona u Rimu, kao i na naselja i mala sela koja su karakteristična sa ruralni Portugal.

U prizemlju zgrade su smešteni administrativni prostori kao i glavna soba za sastanke i višenamenski prostor, Fablab, mali restoran, nekoliko prodavnica i glavne tehničke oblasti. Lebdeća pokrivena arkada apsorbuje skoro sve kancelarijske jedinice za stat-up kompanije i nekoliko laboratorija. Oba sprata imaju velike površine organizovane kroz modularne strukture, što pruža visok stepen fleksibilnosti.

Beton, čelik i staklo dominiraju izgledom zgrade. Njeno prizemlje poseduje uglavnom beton, dok eksterijer kombinuje beton sa čelikom i staklom. Niz ogromnih metalnih rešetki, skupljenih tako da stvore letiri prazne i međusobno povezane prizme, stvara veliku i kvadratnu pokrivenu arkadu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...