Tehnološki park Obidos uokviruje portugalski krajolik

19.01.2015. | Inhabitat

Centralna zgrada Tehnološkog parka u Obidosu, malom istorijskog gradu blizu Lisabona, je monolitna kvadratna struktura koja uokviruje komad pejzaža i smešta kreativne start-up kompanije. Arhitekta Horhe Mealha, autor Tehnološkog parka, je osvojio međunarodni konkurs za projektovanje ove strukture još 2010. godine.

Projekat ima za cilj da poveća prisustvo zelenih površina. Ovaj stav je odredio ukupan oblik zgrade, što je stvorilo veliku pjacu u centru seoskog okruženja.

Centralni prostor liči na poznate prostore sličnih konfiguracija, kao što je Pjaca San Marko u Veneciji, Pjaca Navona u Rimu, kao i na naselja i mala sela koja su karakteristična sa ruralni Portugal.

U prizemlju zgrade su smešteni administrativni prostori kao i glavna soba za sastanke i višenamenski prostor, Fablab, mali restoran, nekoliko prodavnica i glavne tehničke oblasti. Lebdeća pokrivena arkada apsorbuje skoro sve kancelarijske jedinice za stat-up kompanije i nekoliko laboratorija. Oba sprata imaju velike površine organizovane kroz modularne strukture, što pruža visok stepen fleksibilnosti.

Beton, čelik i staklo dominiraju izgledom zgrade. Njeno prizemlje poseduje uglavnom beton, dok eksterijer kombinuje beton sa čelikom i staklom. Niz ogromnih metalnih rešetki, skupljenih tako da stvore letiri prazne i međusobno povezane prizme, stvara veliku i kvadratnu pokrivenu arkadu.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...