INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Energetski efikasna Jacugatake vila se otvara kao origami lepeza u Japanu

08.01.2015. | Arch Daily

Japanski arhitektonski biro MDS je nedavno završio udobnu, energetski efikasnu kuću na selu za jedan stariji par u blizini podnožja planine Jacugatake u Japanu.

Raspoređena u formaciji u obliku lepeze, Jacugateke vila se otvara ka jugu radi prihvatanja velikodušne količine prirodnog svetla i toplote u kuću. Za razliku od geometrijske i metalne fasade, enterijerom doma dominira toplo drvo i zaobljeni oblici koji pružaju vili organski osećaj.

Prateći tradicionalne principe japanskog dizajna i projektovanja, dizajn vile Jacugatake naglašava harmoničan odnos sa okolnim prirodnim okruženjem. Biro MDS je koristio tehnologije pasivne kuće kako bi pružio udoban ambijent u prostorijama koji se ne oslanja na klimatizaciju ili grejanje u letnjim i zimskim mesecima.

Prostorije okrenute jugu unose svetlost i toplotu u dom, dok prozori postavljeni na južnoj i severnoj fasadi pružaju poprečnu prirodnu ventilaciju koja hladi i provetrava vilu.

Prostorni aranžman nalik lepezi je takođe razvijen kako bi se optimizovalo unutrašnje termalno okruženje i stvorila raznolikost pogleda ka prirodi i planinama.

Zakrivljena vrata spajaju različite prostorije, a drvene stepenice vode iz zajedničkih dnevnih prostora u prizemlju do radne sobe i spavaće sobe na prvom spratu. Vila je takođe projektovana sa propratnim vrtom, gde klijenti gaje svoje povrće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;