INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Energetski efikasna Jacugatake vila se otvara kao origami lepeza u Japanu

08.01.2015. | Arch Daily

Japanski arhitektonski biro MDS je nedavno završio udobnu, energetski efikasnu kuću na selu za jedan stariji par u blizini podnožja planine Jacugatake u Japanu.

Raspoređena u formaciji u obliku lepeze, Jacugateke vila se otvara ka jugu radi prihvatanja velikodušne količine prirodnog svetla i toplote u kuću. Za razliku od geometrijske i metalne fasade, enterijerom doma dominira toplo drvo i zaobljeni oblici koji pružaju vili organski osećaj.

Prateći tradicionalne principe japanskog dizajna i projektovanja, dizajn vile Jacugatake naglašava harmoničan odnos sa okolnim prirodnim okruženjem. Biro MDS je koristio tehnologije pasivne kuće kako bi pružio udoban ambijent u prostorijama koji se ne oslanja na klimatizaciju ili grejanje u letnjim i zimskim mesecima.

Prostorije okrenute jugu unose svetlost i toplotu u dom, dok prozori postavljeni na južnoj i severnoj fasadi pružaju poprečnu prirodnu ventilaciju koja hladi i provetrava vilu.

Prostorni aranžman nalik lepezi je takođe razvijen kako bi se optimizovalo unutrašnje termalno okruženje i stvorila raznolikost pogleda ka prirodi i planinama.

Zakrivljena vrata spajaju različite prostorije, a drvene stepenice vode iz zajedničkih dnevnih prostora u prizemlju do radne sobe i spavaće sobe na prvom spratu. Vila je takođe projektovana sa propratnim vrtom, gde klijenti gaje svoje povrće.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;