INFONET-468X60-BANNER

Mravlja kuća krije inovativni drveni enterijer iza metalne kocke u Japanu

24.12.2014. | Arch Daily

Na prvi pogled, monolitna Mravlja kuća, koja je naizgled bez prozora i obložena sa tamno metalnom fasadom, deluje kao zgrada sa visokim nivoom obezbeđenja nego kao jednoporodična kuća.

Ali, uprkos zastrašujućem izgledu, Mravlja kuća je zapravo dom toplom i prijatnom enterijeru ispunjenim sa prirodnom svetlošću i panelima od šperploče. Projektovan od strane arhitektonskog biroa mA-style architects, kompaktna i savremena kuće je smeštena u Šizuka prefekturi u Japanu i stvorena je sa razigranim elementom iznenađenja.

Mravlja kuća je završena 2012. godine sa 66 metara kvadratnih prostora i sa upečatljivim minimalističkim i razigranim stilom koju arhitektonski biro mA-style odlikuje. Arhitektura se oslanja na stvaranje dvosmislenih prostora i korišćenje uzdržane palete materijala kojom dominira šperploča od ariša.

Za razliku od kockaste spoljašnjosti kuće, unutrašnjim prostorom dominira struktura sa dvovodnim krovom koja zauzima centralni deo kuće. Ovaj koncept kuće u kući služi kao zabavan i neočekivani element projekta koji je pomogao arhitektama u podeli prostora kako bi se udobno smestila petočlana porodica, bez postavke tipičnih zidnih particija.

Dnevna soba, kupatilo i plakari se nalaze na prvom nivou kuće u kući, i oni su okruženi sa dodatnim zajedničkim područjima kao što je kuhinja i trpezarije.

Prvi sprat Mravlje kuće se sastoji od spavaćih soba, gde je spavaća soba za roditelje odvojena od dečijih spavaćih soba sa velikim „slobodnim prostorom“ u strukturi sa dvovodnim krovom.

Veliki isečci na strukturi sa dvovodnim krovom od šperploče omogućavaju poglede preko svih prostora, stvarajući dom koji deluje kao da se odrekao tradicionalnog koncepta soba. Prirodno svetlo se proliva unutar enterijera od šperploče kroz svetlarnike i visoke bočne prozore.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;