Mravlja kuća krije inovativni drveni enterijer iza metalne kocke u Japanu

24.12.2014. | Arch Daily

Na prvi pogled, monolitna Mravlja kuća, koja je naizgled bez prozora i obložena sa tamno metalnom fasadom, deluje kao zgrada sa visokim nivoom obezbeđenja nego kao jednoporodična kuća.

Ali, uprkos zastrašujućem izgledu, Mravlja kuća je zapravo dom toplom i prijatnom enterijeru ispunjenim sa prirodnom svetlošću i panelima od šperploče. Projektovan od strane arhitektonskog biroa mA-style architects, kompaktna i savremena kuće je smeštena u Šizuka prefekturi u Japanu i stvorena je sa razigranim elementom iznenađenja.

Mravlja kuća je završena 2012. godine sa 66 metara kvadratnih prostora i sa upečatljivim minimalističkim i razigranim stilom koju arhitektonski biro mA-style odlikuje. Arhitektura se oslanja na stvaranje dvosmislenih prostora i korišćenje uzdržane palete materijala kojom dominira šperploča od ariša.

Za razliku od kockaste spoljašnjosti kuće, unutrašnjim prostorom dominira struktura sa dvovodnim krovom koja zauzima centralni deo kuće. Ovaj koncept kuće u kući služi kao zabavan i neočekivani element projekta koji je pomogao arhitektama u podeli prostora kako bi se udobno smestila petočlana porodica, bez postavke tipičnih zidnih particija.

Dnevna soba, kupatilo i plakari se nalaze na prvom nivou kuće u kući, i oni su okruženi sa dodatnim zajedničkim područjima kao što je kuhinja i trpezarije.

Prvi sprat Mravlje kuće se sastoji od spavaćih soba, gde je spavaća soba za roditelje odvojena od dečijih spavaćih soba sa velikim „slobodnim prostorom“ u strukturi sa dvovodnim krovom.

Veliki isečci na strukturi sa dvovodnim krovom od šperploče omogućavaju poglede preko svih prostora, stvarajući dom koji deluje kao da se odrekao tradicionalnog koncepta soba. Prirodno svetlo se proliva unutar enterijera od šperploče kroz svetlarnike i visoke bočne prozore.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

KOTO
KOTO
BEOGRAD
www.koto.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...